Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-02-2006 19:59:53
Huishouden & Energie

Hoeveel groepen nodig???

Even een "kleinigheidje":
 
in tegenstelling tot wat ik hier veel lees mag een wasmachine niet via een aardlekschakelaar worden aangesloten!
 
in de hedendaagse aansluitkasten lopen alle groene groepen over de aardlekschakelaar. de witte groepen (wasmachine en fornuisgroep) lopen niet over de aardlekschakelaar.
u kunt dit zelf zien door gewoonweg de aardlekschakelaar te testen.
 
voor de rest telt inderdaad het aantal (kilo)watt wat per groep tegelijkertijd verbruikt kan gaan worden. houd per groep van 16 ampere 3.500 watt aan, dan zit u zeker goed. kijk eens welke wandcontactdozen er op welke groep zitten aangesloten. gebruik hiervoor een spanningschroevedraaier en schakel beurtelings de groepen aan en uit. zo kan u bekijken wat er op welke groep aangesloten kan worden. tel alle eventuele stroomgebruikers per groep bij elkaar op om te zien of u niet boven de 3.500 watt uitkomt.
 
vaak komt het er op neer dat voor het gelijktijdig laten draaien van een wasmachine en een wasdroger voor elk apparaat een eigen groep nodig is. voor het fornuis in de keuken is vaak al een extra (kracht)stroomaansluiting in de meterkast aanwezig.
laat een extragroep wel aanleggen door een deskundige en vraag uw electricteitsbedrijf om advies omtrent de hoofdzekering. vaak kan een installatiebureau u hierbij ook van dienst zijn.