Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 27-10-2006 12:10:10
Geldzaken & Recht

Schuld na overlijden

uw moeder en schoonvader hebben beiden getekend voor de twee schulden. dat houdt in dat zij beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het totale bedrag van de schulden. in het convenant van de echtscheiding zijn zij overeengekomen om beiden de helft van de schulden voor hun rekening te nemen. de geldverstrekker (schuldeiser) is geen deelnemende partij in dit convenant. het is een overeenkomst tussen beide echtelieden en de schuldeiser is hier geen partij in. hij heeft dus niets met het convenant te maken. hij behoudt zijn recht om de volledige schuld op één van de partijen te verhalen als bij de andere partij niets te halen valt. de schuld komt dus ook in de erfenis te vallen.


 


de erfgenamen van uw ex schoonvader krijgen dus een erfenis met een negatief vermogen. de erfgenamen kunnen deze erfenis weigeren (verwerpen), omdat zij niet voor de schulden willen opdraaien. dit betekent wel dat de erfgenamen nog geen theelepeltje of fotoboek uit de erfenis mogen meenemen, daar dit inhoudt dat zij daarmee de erfenis aanvaarden. ze mogen alleen de hoogst noodzakelijk dingen regelen zoals de begrafenis.


 


als de directe erfgenamen (bijv. partner en kinderen) de erfenis verwerpen, dan wordt de erfenis doorgeschoven naar de erfgenamen van deze erfgenamen, bijv. hun kinderen. ook deze moeten de erfenis verwerpen, want niemand wil tenslotte opdraaien voor een schuld. het verwerpen van een erfenis moet gebeuren bij de rechtbank. daar hoeft geen notaris aan te pas te komen. er moet alleen griffierecht betaald worden, dat is momenteel ca. € 190,--.


 


als alle erfgenamen (en doorgeschoven erfgenamen) van uw ex schoonvader de erfenis verwerpen, dan valt daar voor de schuldeiser niets te halen. de schuldeiser zal hoe dan ook z’n centen willen vangen. vanwege de scheiding zal uw moeder geen erfgenaam zijn (tenzij bij testament anders is bepaald). omdat uw moeder mede getekend heeft voor de schuld, blijft zij aansprakelijk voor het volledige bedrag van die schulden.


 


mocht u nog nadere vragen hebben, kom dan hiermee terug in deze vraag.


 


vladja