Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 01-12-2006 01:51:03
Vrije tijd & Tuin

Muntenhuis

(ik weet dat deze vraag van aug. is...)


er zijn munten en penningen. munten hebben wij ook tegenwoordig nog. geld is een verzamelnaam voor munten en bankpapier samen.


munten hebben een bepaalde waarde (die kan fluctueren), al dan niet verzamelaarswaarde. penningen hebben alleen een verzamelaarswaarde (buiten de metaalwaarde om).


munten hebben een nominale waarde en penningen niet. munten mogen alleen 'geslagen' worden door aangewezen bedrijven, zoals de 'koninklijke nederlandse munt' in utrecht. 


penningen mag iedereen maken. als u thuis een pers heeft staan, mag u penningen maken (slaan noem ik het niet, daar dit alleen bij munten gebeurt..., maar dit terzijde), en verkopen of gratis weggeven. al maakt u  er een miljoen...... u mag voor een penning ook 100 euro p/st vragen..... als daar iemand intrapt, heeft u mazzel.


dit laatste mag echter ook bij (officiële) munten. ik mag een gewone 1 euro verkopen (bijv. via marktplaats) voor 100 euro.... ik mag zelfs met woorden goochelen..... bijv. dat deze 1 euromunt mogelijk veel waard wordt in de toekomst. iemand die een beetje nadenkt, zal hier om lachen en er natuurlijk niet intrappen.


bepaalde bedrijven (zoals o.a. 'het nederlandsche muntenhuis') verkopen munten tegen soms hogere prijzen. het is aan u om er al dan niet zaken mee te doen. ook ik heb (in het verleden) bij 'het nederlandsche muntenhuis' wel eens iets gekocht.... maar wel op tijd afgezegd, daar ik alléén in die ene munt was geïnteresseerd. let er dus altijd op of u bij dit bedrijf niet aan een collectie begint.... maar u heeft bij iedere munt 30 dagen de tijd om deze terug te sturen. u kunt natuurlijk ook direct aangeven, dat u verder geen munten meer wenst te ontvangen. 


ook kan ik hier wel zeggen, dat 'het nederlandsche muntenhuis' geen vals geld verkoopt, indien iemand daar twijfels over heeft.


u kunt ook terecht bij: http://nl.knm.nl/domains/knm/pages/listcontent.asp?content=11690000000021_2_11650000000008&navid=11650000000014_11650000000009">de koninklijke nederlandse munt. u kunt zich daar ook (gratis) abonneren op de (digitale) nieuwsbrief.


ik heb eens een bepaalde munt vergeleken met die 2 eerder genoemde bedrijven. het verschil zit hem meer in de verzendkosten. bij de kon.ned.munt is de prijs inclusief verzendkosten en bij het ned.muntenhuis komen er nog 1,50 of 3 euro verzendkosten bij. dus eigenlijk valt het nog wel mee.


het ned.muntenhuis heeft een gratis servicenummer:  0800-6868366, daarentegen heeft de kon.ned.munt een gewoon nummer: 030-2910465.


dus: ga eens googelen (niet goochelen) en kijk wat het meest (financieel) interessant is..... en verkooppraatjes moet u dwars door heen kijken.


gr. hutch