Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 05-03-2007 15:17:34
Voeding & Gezondheid

Verpakking meewegen, mag dat of niet?

hoi,


even inhakend op wat read verteld heeft:


als veelvuldig (ex)gebruiker van geijkte weegschalen, kan ik u vertellen dat vrijwel iedere geijkte weegschaal een "tarra" knopje heeft.


als een weegschaal geijkt wordt, wordt er namelijk alleen maar gekeken naar de weegnauwkeurigheid. als er een gewicht van 1 kilo op gaat, moet ie ook precies één kilo oplopen, etcetera.


ik kan me niet voorstellen dat de wet zou verbieden die tarra knop te gebruiken.


als wij bij sikkens 125ml verfblikjes vulden, was bijna 20@ van het bruto gewicht bus+label+deksel. 80% was verf.


de "e" normering zegt, dat wij bij het vullen van zo'n busje minimaal 124, en maximaal 126ml in dat busje moeten doen.


als we dan niet mogen "tarreren", kunt u zich voorstellen dat het erg lastig wordt om ongeschoolde mensen (de meeste van mijn collega's daar) uit te laten rekenen hoeveel zo'n busje dan moet wegen.


wij deden het zo: wij wogen tien bussen+label+deksel, rekenden daar het gemiddelde gewicht van uit, en stelden de weegschaal evenzovele grammen lager af.


dat was standaard procedure bij een iso 9001 gecertificeerde afdeling van één van de grootste werkgevers van nederland, en ik kan me dus niet voorstellen dat dat niet zou mogen.


het lijkt me dus dat de weegschaal van de kaasboer wel degelijk getarreerd mag worden, zéker "per bestelling", en waarschijnlijk zelfs op een gemiddeld gewicht.


misschien is er een verschil in regels voor wat betreft intern gebruik van een weegschaal, en gebruik bij directe consumentenkoop waar ik me niet van bewust ben (read?), maar dit is mijn ervaring met het ijkwezen, de weegschalen die ze ijken, en de manier waarop ze gebruikt werden.


groetend,


richard faas