Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

roker
roker - 11-05-2007 13:16:59
Geldzaken & Recht

Wat is de eind datum van de schuldsanering

het was al bekend dat registraties bij bkr vijf jaar na beëindiging van de overeenkomst verwijderd worden door bkr. maar hoe zit het nu precies wanneer mensen in de wsnp gezeten hebben en deze geëindigd is met een schone lei? en wat als de wsnp op een andere wijze eindigt?


bij bkr is niet bekend dat een schuldenaar in de wsnp zit; deze gegevens worden niet in het register opgenomen. registraties worden dus niet direct verwijderd op het moment dat de overeenkomst is beëindigd. zij kennen een bewaartermijn van vijf jaar. deze termijn geldt ook als iemand de wsnp succesvol heeft doorlopen, afgesloten heeft met een schone lei en daarmee de overeenkomsten zijn beëindigd. gedurende de genoemde bewaartermijn van vijf jaar is zichtbaar dat de overeenkomsten zijn beëindigd en dat de schuldenaar niet meer hoeft af te betalen. de beëindiging wordt aangegeven met een einddatum. er wordt niet geregistreerd dat de betreffende persoon in de wsnp heeft gezeten en dat er een schone lei is verleend.


wanneer er binnen de wsnp een akkoord is aangeboden (met finale kwijting) en deze door de rechtbank is gehomologeerd, wordt tezamen met de einddatum een code (3) geregistreerd. dit gebeurt alleen als door de schuldeiser een bedrag van € 250,- of meer is afgeboekt.


voor kredietverleners geldt dat zij verplicht zijn wijzigingen in overeenkomsten binnen vier weken door te geven aan bkr. dit geldt ook voor wijzigingen naar aanleiding van het succesvol afronden van de wsnp. de schuldenaar kan zelf controleren of dit is gebeurd door zijn eigen gegevens bij bkr op te vragen. hiervoor kan men terecht bij elke willekeurige bank in nederland. bij de bank kan een aanvraagformulier worden ingevuld. men dient zich te legitimeren met een geldig legitimatiebewijs. voor het inzien van de gegevens betaalt men € 4,50.


stel dat de opgevraagde gegevens volgens de schuldenaar niet juist zijn, dan kan contact opgenomen worden met de kredietverlener bij wie het krediet was afgesloten. bkr kan namelijk alleen in opdracht van die kredietverlener gegevens wijzigen, niet op aangifte van een derde. komt men er niet uit met de kredietverlener, dan kan het geschil voorgelegd worden aan de geschillen-commissie van bkr. deze oordeelt of bkr en de kredietverlener zich hebben gehouden aan de bkr regels. het bezwaar moet schriftelijk bij de commissie ingediend worden. ook moet de schuldenaar schriftelijk kunnen aantonen dat hij zijn klacht eerder zonder succes heeft voorgelegd aan de kredietverlener of aan bkr. voor het in behandeling nemen van het bezwaarschrift wordt € 22,50 in rekening gebracht.
meer informatie is te vinden op www.bkr.nl. bkr