Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 08-06-2007 22:25:34
Geldzaken & Recht

Huwelijksevoorwaarden

lieve,


die uitspraken waar u naar verwijst zijn de (beruchte) zomerarresten. sinds bijna 2 jaar is het gebruikelijke rechtspraak om als er huwelijkse voorwaarden zijn waarin een periodiek verrekenig beding is opgenomen en dat is nooit nageleefd en er onstaat ruzie over de afwikkeling van de scheiding, dat de rechter dan inderdaad zegt: reken dan nu maar af als waren jullie in gemeenschap van goederen gehuwd. in dat geval moet dus het ondernemingsvermogen en het gewone vermogen verdeeld worden. daaronder valt ook de schuld.


in hoeverre je al aansprakelijk bent voor de schuld kan ik nu niet zeggen. het komt regelmatig voor dat een bank eist dat echtgenoten hoofdelijk schuldernaar zijn van een lening, hetgeen betekent dat de bank bij jullie allebei afzonderlijk aan kan kloppen.


als er nu een scheiding komt, zal het dus naar alle waarschijnlijkheid zo zijn dat de rechter op basis van een gemeenschap van goederen gaat verrekenen. willen jullie nu alsnog nog gaan verrekenen, dan zul je met een vaststellingsovereenkomst aan de slag moeten gaan. dit is echter wel juridisch specifiek werk dat je beter aan notarissen of advocaten kunt overlaten.