Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 28-07-2007 21:22:23
Voeding & Gezondheid

Caffeinevrije koffie slecht

ik verbaas me over de antwoorden en ik verbaas me nog meer dat mensen reageren die helemaal geen verstand van zaken hebben.


om de koffie cafeïnevrij te maken moet de cafeïne uit de koffieboon verwijderd worden (decafeïneren). dit wordt gedaan nog voordat de koffie gebrand wordt. de behandeling heeft geen invloed op de smaak van de koffie omdat smaak- en aromastoffen pas worden gevormd tijdens het branden. er zijn verschillende manieren om te decafeïneren, zoals de watermethode, de dcm-methode en de kritische koolzuur methode. in alle gevallen wordt een stof gebruikt die cafeïne aan zich bindt (extractiemiddel). vóór het decafeïneren bevat de koffie tussen de 1 en 2,5% cafeïne. na de behandeling blijft er maximaal 0,1% cafeïne in de koffie achter. dit is bepaald in de warenwet. dat betekent dat in een kopje gewone koffie gemiddeld 75 milligram en in een kopje cafeïnevrije koffie gemiddeld nog 3 milligram zit.


watermethode

in dit proces wordt water (h2o) als extractiemiddel gebruikt. de groene bonen worden langdurig met water gespoeld, waardoor de cafeïne oplost in het water. het water, met de daarin opgeloste cafeïne, wordt vervolgens door een bed van actieve kool (c) gepompt. het actieve kool neemt de cafeïne uit het water op. de gedecafeïneerde bonen worden met warme lucht gedroogd en met koude lucht gekoeld en vervolgens op de gebruikelijke wijze gebrand, gemalen en verpakt. het water wordt steeds weer opnieuw gebruikt om te decafeïneren. dit wordt ook wel de "swiss water" of h2oc methode genoemd.