Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 28-07-2007 21:22:48
Voeding & Gezondheid

Caffeinevrije koffie slecht

dcm-methode

hierbij wordt dichloormethaan (dcm) als extractiemiddel gebruikt. deze is van een kwaliteit die speciaal bestemd is voor de voedingsmiddelenindustrie. de groene bonen wordt vochtig gemaakt met water en gedurende een half uur in het extractiemiddel geweekt. het proces wordt een aantal malen herhaald. nadat de cafeïne is opgelost, wordt het dcm verwijderd. hierna worden de bonen langdurig gestoomd om eventuele resten oplosmiddel te verwijderen. vervolgens worden de bonen met warme lucht gedroogd en met koude lucht gekoeld. tenslotte wordt de koffie op de gebruikelijke wijze gebrand, gemalen en verpakt. het dcm wordt steeds weer opnieuw gebruikt.


kritische koolzuur methode

de bonen worden in water gedompeld waardoor ze zwellen en de cafeïne mobiel wordt. daarna wordt met koolzuur (co2) onder zeer hoge druk en lage temperatuur de cafeïne opgelost. de bonen worden gedroogd waarbij de co2 verdampt. de kritische koolzuur methode is een milieuvriendelijke manier van decafeïneren met het beste smaakresultaat. biologisch koffie van bv simon lévelt wordt op deze manier behandeld.


 


caffeïnevrije koffie verhoogt het gehalte van de "slechte" ldl-cholesterol in het bloed en dus het risico op hartziekten, zeggen onderzoekers van de amerikaanse national institutes of health. de studie vergeleek gegevens van mensen die 6 maanden lang 3 tot 6 koppen gewone koffie, caffeïnevrije koffie of geen koffie dronken.


 


 


ik gebruik caffeinevrij biologische koffiebonen in de volautomaat of pure arabica bonen die ook minder caffeine bevatten.
ik merk het zeker aan mijn rust en hart. als ik andersgezette koffie drink wordt ik meer gejaagd. dit is me na het drinken pas opgevallen want ik stond er niet bij stil.