Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 29-07-2007 21:08:22
Voeding & Gezondheid

Caffeinevrije koffie slecht

cafeïne is niet direct schadelijk te noemen voor de gezondheid. door zijn opwekkende werking kan het in grote hoeveelheden wèl nadelige effecten hebben. maag, darmen, nieren en hersenen worden door door cafeïne gestimuleerd. hierdoor verminderen vermoeidheidsverschijnselen en werkt het geheugen enigszins beter. wie teveel cafeïne gebruikt kan last hebben van hartkloppingen, rusteloosheid, beven, duizeligheid en moeite met het in slaap vallen. 
wat te veel cafeïne is, is individueel bepaald. de ene persoon heeft bijvoorbeeld al slaapproblemen na het drinken van 1 kopje koffie laat op de avond, terwijl de ander er helemaal geen last van heeft.



koffie:
de soort koffie en de sterkte bepalen de hoeveelheid cafeïne. in een kop van 150 ml nederlandse koffie, gezet in een koffiezetapparaat met filter) zit ongeveer 100 mg cafeïne,

thee:
thee levert minder cafeïne dan koffie. in een kop thee van 150 ml zit 40-50 mg. eén kop koffie levert dus net zoveel cafeïne als twee koppen thee.

cola:
eén glas cola van 200 ml bevat 40 mg cafeïne.

gemiddeld krijgt de nederlander 500-600 mg cafeïne per dag binnen. 
voor de meeste mensen is deze hoeveelheid geen probleem. personen die merken dat ze erg gevoelig zijn voor cafeïne kunnen zich beter beperken tot maximaal 400 mg per dag. 


voor wie de inname van cafeïne nog verder wil beperken zijn er cafeïnevrije alternatieven op de markt.



cafeïnevrije koffie, kruidenthee en cafeïnevrije cola zijn een goede oplossing. cafeïnevrije koffie bevat slechts 2 tot 4 mg cafeïne per kop, beduidend minder dan de 100 mg in een kop gewone koffie. 
in koffievervangers, zoals bambu, of de pacha notenkoffie die ik drink  en erg lekker is, zit helemaal geen cafeïne. ze hebben echter een eigen smaak die niet te vergelijken is met echte koffie, maar zijn prima vervangers.