Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 06-08-2007 13:20:18
Voeding & Gezondheid

Muggen!!!!!!

alleen stank en hor houden mug uit slaapkamer

je ligt net in bed en valt bijna in slaap. dan begint het gezoem: muggen. massaal gaan ze 's nachts op zoek naar menselijk bloed. de mens, die tijdens zwoele zomers toch al moeilijk de slaap kan vatten, lijkt alle fabeltjes te geloven om er vanaf te komen. entomoloog willem takken van de wageningen universiteit weet wat echt werkt.

"de bekendste fabel is nog wel dat muggen op licht afkomen", zegt de insectenkenner. "mensen stommelen 's avonds voor het slapen gaan in het donker rond in hun slaapkamer, terwijl muggen op de geur van de mens afkomen, niet op licht." het is een hardnekkig muggensprookje, stelt takken. "we kunnen honderd keer vertellen dat het niet klopt, maar mensen blijven erin geloven."

geurtjes
de muggen komen af op onze lichaamsgeur. "elke mens heeft een ander luchtje. als je alleen bent, zal een mug je altijd steken als ze op zoek is naar bloed. ben je met z'n tweeën, dan heeft de mug iets te kiezen en neemt ze de lekkerste. het is een soort kiezen tussen verschillende soorten chocola."

vooral melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuur zijn lekkere luchtjes voor muggen. "iedereen heeft die stoffen van nature op zijn huid. we weten nog niet in welke verhouding de muggen dit het lekkerst vinden. daarom kunnen we ook niet precies uitleggen wat ervoor zorgt dat de een wel altijd geprikt wordt en de ander niet."

alleen vrouwtjesmuggen steken. "zij hebben menselijk bloed nodig voor de eiwitten die daarin zitten. de mug gebruikt dat voor de ontwikkeling van haar eitjes", zegt takken. de vrouwtjesmug leeft gemiddeld twee tot drie weken. om de drie dagen legt ze eitjes. daarvoor moet ze een keer haar maag volzuigen met bloed.

stop het gezoem
"daarom blijft een mug ook terugkomen, net zolang tot ze voldoende bloed heeft", verklaart de insectoloog. "heb je dus één mug in de kamer, dan kun je haar het best rustig laten steken. daarna zoekt ze een stil en donker hoekje op en ben je zelf van het gezoem af."

het gaat nog veel verder: lees hier maar: http://kassa.vara.nl/portal?_scr=thema_artikel&number=2610515&thema=1579989" target=_blank>http://kassa.vara.nl/portal?_scr=thema_artikel&number=2610515&thema=1579989