Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

do
dolphino - 10-09-2007 19:13:58
Geldzaken & Recht

Hoe kan ik stopen met schuldsanering

Op http://www.wsnp.rvr.org/ kun je allerlei informatie vinden over de wsnp.

hier staan veelgestelde vragen: http://www.wsnp.rvr.org/frames/fr_faq2.htm

er is een beantwoorder die het steeds heeft over een curator. dit is niet juist. bij de wsnp is er sprake van een bewindvoerder. een curator komt pas aan de orde als de wsnp zonder schone lei wordt afgesloten (geklapt is). dan wordt de saniet failliet verklaard. de meeste faillissementen worden afgesloten met opheffing wegens gebrek aan baten. daarna komen alle schuldeisers weer in volle getale op u af.

zelf uit de wsnp stappen is het domste wat je kan doen. normaal ben je met 3 jaar van je schulden af. soms duurt het vijf jaar.

wat me wel zorgelijk voor de vraagsteller lijkt is dat de wsnp tegenwoordig strenger is dan in het begin. zij spreekt nog steeds over een uitkering ontvangen. bij de wsnp moet je er alles aan doen om zo veel mogelijk geld aan de schuldeisers af te lossen. dit door zo snel mogelijk beiden te gaan werken. de schulden zijn in het verleden immers niet vanzelf ontstaan. het geld is hoe dan ook door de vraagsteller en haar partner opgemaakt.
de kans dat een schone lei wordt toegekend als vraagsteller al die jaren in de uitkering is blijven 'hangen' wordt erg klein.

beslag op de uitkering kan er niet liggen op de uitkering tijdens wsnp. dit is niet mogelijk. wel gaat het volledige vt en een maandelijks bedrag naar de boedelrekening. deze boedelrekening moet zo snel zo vol mogelijk komen. hieruit wordt na afloop van de wsnp het salaris van de bewindvoerder voldaan. als er dan nog iets resteert dan wordt er een percentage van de schulden aan de schuldeisers voldaan. de preferente schuldeisers krijgen een dubbel percentage. de saniet krijgt dan een schone lei toegekend en is dan van zijn schulden af. de schuldeisers rest niets anders dan de restsaldo van de vorderingen af te boeken.

zo snel mogelijk beiden werk zoeken voor hele dagen, zodat de boedelrekening zo vol mogelijk wordt is 1 van de belangrijkste dingen die vraagstelster te doen staat.

als uw bewindvoerder er werkelijk een puinhoop van maakt, dient u een klacht in te dienen bij de rechter-commissaris.
de naam hiervan kunt u vinden, als u zichzelf zoekt in het landelijk register schuldsanering:
http://www.wsnp.rvr.org/frames/fr_lrs.htm

er verschijnt dan een overzicht met uw gba-gegevens en de naam van de bewindvoerder en van de rechter-commissaris. ook de datum van toetreding wordt hier vermeld.

deze vraag komt van bovengenoemde site:
ik heb een klacht over mijn bewindvoerder. waar kan ik terecht?

de
wsnp is een wettelijk traject. de rechtbank benoemt een bewindvoerder
om de benodigde werkzaamheden uit te voeren. daarnaast wordt een
rechter-commissaris benoemd die er op toe moet zien dat de
bewindvoerder zijn werk op juiste wijze verricht en daarnaast
beslissingen neemt in situaties die betrekking hebben op de boedel.
maar ook is de rechter-commissaris de persoon die klachten behandelt
van schuldenaren over de bewindvoerder en andersom. u kunt daarom uw
klacht schriftelijk voorleggen aan de rechter-commissaris (