Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 14-01-2008 22:54:02
Vrije tijd & Tuin

Houtzagen

Dag vuurtoren,

zelf zaag ik alles op 30 cm en dat heeft 3 redenen:

-het klooft gemakkelijker.
-heb naast het huis onder dakoverstek als vloer voor hout grindtegels van 60 cm. dus 2 rijen van 30cm. stapelen. daar ligt 10 kuub. voor 1 strenge winter twee jaar te drogen, altijd.
achterthuis heb in net zoveel. 's zomers dus 20 kuub in voorraad.
-in de kachel past max. 42 cm. als ik die lengte erin doe kan ik het vuur niet zo gemakkelijk managen: bij niet zo koude dagen wordt het dan te heet. hoe meer hout  gloeit hoe heter, 30 cm is voor mij dus in meerdere opzichten het beste.

ok te kloven moet je geen smalle bijl (aks)gebruiken, maar een brede kloofbijl. een aks gaat te snel vastzitten en blijft dat.
een kloofmachine, voor hout tot 25 a 30 cm diameter, heb ik nooit gebruikt. ik kan het net zo snel zelf en heb daar ook nog lol aan.
met de omkeerslag klooft hout het beste: als je middenin een blok je kloofbijl (2 kg.) slaat en deze zit er goed vast in dan lift je het blok met de bijl flink hoog en draait de steel een halve slag op het bovenste dode punt van de slag. bij het neergaan komt dan de dikke kant van de bijl het eerst met een rotklap op het hakblok, waardoor het  te hakken blok gespleten langs de bijl zakt.
het is een techniek die enige oefening vergt.

als je vaker hout zaagt loont het om bij aldi of lidl een kettingzaag te kopen. ik heb 1 van aldi, 70,-euro en 3 jaar garantie. 40 cm blad, en 2 kw motor. ketting is zonder gereedschap gemakkelijk te spannen. botte kettingen slijp en vijl ik zelf. de zaag heeft zichzelf al een paar keer terugverdiend.
je moet er wel voorzichtig mee zijn!!! ik draag gehoorbescherming, bril met kunststof "glas", extra dikke werkhandschoenen, overall, dubbele broek en laarzen bij kettingzagen. dus niet voor warme dagen :-) maar je kunt je agressie er goed in kwijt.

kloofbeitels kun je in goede ijzerwarenzaken kopen. niet goedkoop.
ik heb ze laten maken, tegen ruilen met spullen die ik over had.
hardware error man.