Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 27-04-2008 18:23:46
Geldzaken & Recht

Aangifte ib na overlijden zonder f-biljet?

marcel75: opa en oma zijn niet het hele jaar gehuwd, dus in principe
apart aangifte doen. op verzoek kunnen de partners toch voor het hele
jaar worden beschouwd als fiscale partners.



als je gehuwd bent, ben je verplicht fiscaal partner. daar is geen keuze in aan te brengen. na het overlijden van opa heeft oma in elk geval van rechtswege geen fiscaal partner meer. aangezien de ib-plicht van opa ophoudt op het moment van zijn overlijden, is er dus er geen enkele mogelijkheid meer om losse aangiftes te doen.

de f-aangifte moet gewoon gedaan worden, waarbij moet worden aangegeven dat opa en oma fiscaal partners zijn, zodat vanaf de sterfdatum van opa, oma geen fiscaal partnerschap meer heeft met opa (wellicht met een huisgenoot, maar daar valt wel voor te kiezen).

het f-biljet is er zeker niet voor bedoelt (en werkt dat ook niet in de hand) dat een nalatenschap sneller afgewikkeld zou kunnen worden. het f-biljet heeft alleen tot nut en taak om de ib-plicht en verschuldigdheid per de sterfdatum te regelen en af te wikkelen.