Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 20-08-2008 16:03:54
Elektronica & TV

Stroomverbruik opladers?

beste karin,


ik heb zo eens al die antwoorden doorgelezen en er staat een heleboel flauwekul tussen.


ik heb me ook in deze materie verdiept, je kunt de adapters in twee groepen onderscheiden, een groep van adapters waar een trafo de netspanning omlaaghaalt naar ongeveer de benodigde spanning, die spanning (wisselspanning) wordt gelijkgericht en al dan niet gestabiliseerd. die adapters hebben altijd een zogenaamde nullaststroom wat wil zeggen dat er  in onbelaste toestand, als er dus niets aan de adapter is aangesloten, toch vermogen uit het lichtnet wordt opgenomen. dat is meestal vanaf een watt of 4 maar ik heb er hier een ikea lamp bij, halogeen 20 watt maar de adapter zelf heeft een nullastverbruik van 11 watt!!


mijn acer adapter verbruikt 7 watt aan nullast, maar nogmaals, bij de meeste van dit soort adapters ligt het nullastverbruik tussen de 4 en 7 watt


beter zijn de adapters in de tweede groep, dit zijn de zogenaamde schakelende voedingen en die schakelen over het alemeen af als er geen belasting plaatsvindt. ik heb voor 5 euro eens een verbruiksmeter gekocht en daarmee al mijn adapters nagelopen maar ook mijn vaste computersysteem.


alle schakelende adapters die ik heb hebben een onmeetbare nullast, dat wil zeggen kleiner dan mijn metertje kan aangeven en die kan niet minder dan 1 watt aantonen.


mijn computersysteem, samen met modem en printer verbruikte, als de modem, router, printer en pc uitstonden toch in totaal nog 37 watt!! alles staat nu op een stopcontactendoos met schakelaar en na gebruik zetten we alles "echt" uit, volledig losgekoppeld van het lichtnet. op alle adapters en andere aparaten die het lichtnet als voeding gebruiken heb ik een plakkertje gedaan met het nullastverbruik.   zo kan ik zelf beslissen wat ik "standby"wil laten staan!


voor de pc met bijbehorende randapparaten is een berekening vrij makkelijk: ik gebruik de pc gemiddeld 4 uur per etmaal dus 20 uur niet. 20 uur a 37 watt is 740 watt, dat is per jaar 365 x 740 = 270 kilowatt ! je kunt zelf uitrekenen wat je daarmee bespaart en dan doe je ook nog eens wat voor het milieu. dat je gegevens of instellingen in de pc kwijtraakt hoef je niet bang te zijn, dat is mij in ieder geval nog nooit overkomen.


lang verhaal maar ik hoop dat je er wat aan hebt.


met vriendelijke groet,


kareuter (een kareuter zit tussen kabouter en reus in, een mens dus)