Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 01-04-2009 23:50:42
Huishouden & Energie

Verhuizing en kat

 dag stacey, ik ben vaker met een kat/katten verhuisd, ook van binnen naar "met tuin". en deed dat altijd als volgt. de kat nu alvast (opnieuw) laten wennen aan een riempje, eerst los laten meeslepen en langzaamaan opbouwen dat hij eraan geleid wordt, steeds wat langer "aan de riem" (er een spelletje van maken). in het nieuwe huis per ruimte laten wennen en met het riempje voortgaan. als hij in het nieuwe huis wat gewend lijkt, met riempje naar buiten (eerst in het deurgat laten koekeloeren, zoals ze altijd graag willen, zelf dan vlakbij het riempje vasthouden. als het de eerste keren bij koekeloeren blijft, er komt een dag dat hij 3 passen naar buiten waagt (aan riempje) en steeds meer durft. desnoods samen eerst planten en grassprieten e.d. "bekijken". blokkeer nooit de weg om naar binnen te kunnen rennen. de kat nooit lang buiten laten (als hij gewend is), van 10 minuten tot een uur en dan moet hij weer binnen, later mag hij dan weer een (half)uurtje etc.. dan heeft hij minder kans en tijd om verder weg te gaan en leert hij dat hij thuis moet komen (voor eten, een snoepje etc.). bedenk ook dat de kat opeens achter iets aan kan gaan sjezen of dat katten uit de buurt de tuin al hadden geclaimd en hem schrik aan, en de eigen tuin uit willen jagen. met deze methode leren de meeste katten wel aan buiten spelen en ook om niet te ver weg te gaan. een kattenluikje lijkt me een minder goed idee, ivm burentuinen en dan gaan ze meestal ver en rondzwerven, een lange riem alleen als je zelf erbij zit (dat hij er niet in verstrikt raaakt).
mijn katten heb ik altijd geleerd om aan een riempje mee "uit wandelen" te kunnen gaan, altijd handig.
om een kat sneller in ruimtes te laten wennen kun je daar kartonnen krabplanken neerleggen. zijn die niet interessant genoeg, doe er dan een enkel druppeltje valeriaantinctuur op (niet morsen...), daar zijn ze dol op. waar je de kat niet wilt hebben, citroenplanten of citronellaolie. beide meestal wel verkrijgbaar bij de grotere drogistenketens.
als laatste bij het verhuizen de kat in de mand om te vervoeren, bij reisziekte eventueel dan even een doek over die mand heen. vaak gaat het dan wel over. wil de kat nooit in de mand dan kun je ook dat aanleren door de mand open neer te zetten en hem met een speeltje erin te lokken. na verloop van tijd af en toe kort even dicht doen en dan er weer eruit laten. ook handig voor als hij naar de dierenarts moet, dat hij weet dat er niets engs aan is. in het nieuwe huis 1 kamer (badkamer bijv.) kattenbak en wat van zijn speeltjes en hem daar laten, zolang de dozen binnen gebracht worden en er onrust is. overigens is de kans groot dat de kat wat verandert (meestal vrolijker en wat onafhankelijker) als hij gewend is aan buiten komen.
ik hoop dat je hieraan wat hebt. 
succes met de verhuizing en
vr.gr.