Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 18-11-2009 02:05:56
Geldzaken & Recht

Rabo opmaat hypotheekrente versus verzekeringspremie

Tja wat u nu als een nadeel ervaart wordt juist als een van de voordelen van de spaar hypotheek gezien. deze is namelijk nagenoeg ongevoelige voor renteschommelingen bij rentewijzigingen, wat betreft de netto lasten. het is daardoor een van de meest veilige en zekere hypotheken die er bestaan.

eigenlijk hoort u deze vraag te stellen aan de rabo bank. u heeft daarvoor ooit ruim betaald met een afslutiproviesie om een goede uitleg te krijgen. maar vooruit ik doe een poging.

bij een spaarhypotheek krijgt u (meestal) dezelfde rente voor uw schuld en het spaardepot.
u had 6 %.u betaalde dus elke jaar 6% procent rente over uw hele hypotheekschuld.
daarnaast betaalde u een premie om de aflossing te zijner tijd te kunnen betalen. over dit tegoed kreeg u ook 6% rente.(waar krijg je dat nog op een spaarrekening). op basis van deze rente is een premie bepaald die precies genoeg is om op lange termijn op het afgesproken aflossingsbedrag te komen.
als de rente dus zakt(in uw geval naar 5,1), dan gaat u een de ene kant minder betalen aan rente over uw schuld, maar aan de andere kant zal de spaarpremie omhoog moeten omdat u minder rente krijgt over u tegoed en dus niet anders niet meer aan het afgesproken aflossingsbedrag komt.
per saldo na belasting gaat ie er wel iets op vooruit, maar dat zal iets van 10 à 5 euro per maand zijn. maar andersom zou het ook in uw voordeel zijn. als de rente ineens 2% was gestegen was het netto effect( rente lening stijgt, maar de spaarpremie daalt) ook heel gering zijn geweest.
kortom een hele veilige stabiele hypotheek en een goede keuze in deze tijden van onzekerheid. uw lasten zullen over de gehele looptijd dus nagenoeg hetzelfde blijven.