Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

raadgever
raadgever - 28-12-2009 15:48:05
Geldzaken & Recht

Betaling hypotheekadviseur


om uw vraag goed te kunnen beantwoorden is meer informatie nodig.
eerst de regelgeving:
sinds 1 april 2009 is een tussenpersoon verplicht om inzicht te geven in de hoogte van de provisie bij het verkopen van een complex product of hypotheek.

de provisie is de beloning die de tussenpersoon ontvangt van een financiële instelling (bv. een bank) voor het bemiddelen voor bijvoorbeeld je hypotheek. en sinds 1 juli 2009 moet een tussenpersoon je ook een dienstverleningsdocument geven.
dat is een document waarin de tussenpersoon beschrijft welke beloning hij ontvangt. ook moet hij in dit document vertellen welke werkzaamheden hij hiervoor doet. hij moet deze informatie geven na het eerste oriëntatie gesprek.

een tussenpersoon kan bijvoorbeeld een uurtarief berekenen dat de consument moet betalen. hij geeft dan aan in het dienstverleningsdocument welk uurtarief hij hanteert. ook moet hij een indicatie geven van het aantal uren dat hij bezig zal zijn.


als een tussenpersoon provisie ontvangt van de aanbieder moet hij zeggen wat de minimale en maximale provisie per product kan zijn. de daadwerkelijke provisie moet hij uiterlijk bij de offerte aan je doorgeven.

aanbieders die zonder tussenkomst van adviseurs hun eigen financiële producten verkopen moeten meer informatie geven over de dienstverlening die je kan verwachten.

de vraag is: heeft die tussenpersoon een dienstverleningsdocument opgesteld? zo ja, is daar ook iets geregeld ingeval u niet tevreden bent over zijn inspanning? was het een globale offerte of een dienstverleningsdocument zoals die door de autoriteit financiële markten (afm) is voorgeschreven (zie bovenstaande)..

http://consument.afm.nl/consumenten/aanpak/faq/provisie.asp