Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

raadgever
raadgever - 16-01-2010 22:18:28
Geldzaken & Recht

Restschuld nhg met samenlevingscontract

het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn in veel opzichten gelijkwaardig.
het zijn wettelijk geregelde samenlevingsvormen. de rechten en plichten, de voorwaarden die gelden om de verbintenis te kunnen sluiten, de wijze waarop de verbintenis tot stand komt en wordt beëindigd, dit alles ligt voor een groot deel vast in de wet. wel zijn er verschillen als het gaat om kinderen.
het geregistreerd partnerschap en het huwelijk komen tot stand bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. hoe de aangifte plaats moet vinden, de wachttijd, de getuigen, de op te maken aktes en andere formaliteiten zijn vastgelegd in de wet.

aan het gaan samenwonen zijn geen formaliteiten en officiële instanties verbonden. de samenwonenden kunnen wel een samenlevingscontract maken. het samenlevingscontract is een overeenkomst waarin mensen afspraken maken over allerlei zaken die met het samenwonen te maken hebben. u kunt samen onderling een overeenkomst maken. maar het kan verstandig zijn om over een onderwerp als samenleven een officiële overeenkomst te sluiten bij de notaris. een notarieel samenlevingscontract kan daarnaast als voorwaarde gesteld worden om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, bijvoorbeeld partnerpensioenregelingen en secundaire arbeidsvoorwaarden. aan het opstellen van een notariële akte zijn kosten verbonden.

de vraag die zich dus aandient: is er sprake van een geregistreerd partnerschap.
zo ja, dan staat dat dus gelijk aan een huwelijk en valt men onder de regels van het nhg ingeval van "scheiding".