Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 17-01-2010 11:56:48
Geldzaken & Recht

Restschuld nhg met samenlevingscontract

Raadgever,
je slaat de plank nu volledig mis door haast te stellen dat een samenlevingscontract hetzelfde is als een geregistreerd partnerschap. dat is zeker niet het geval. een gp is gelijk aan een huwelijk. dus ook ondertrouw en ambtenaar van de burgerlijke stand. een samenlevingscontract maakt je verder niets van elkaar. voor de wet ben en blijf je vreemden. je regelt alleen dat je samen de kosten van de huishouding zult betalen, wijst elkaar aan als begunstigde voor het partnerpensioen en/of regelt dat gezamenlijke zaken naar de langstlevende gaan bij overlijden.

nu ze al uit elkaar zijn, kun je niet alsnog een gp aanpraten. dat betekent namelijk dat ze dan eerst een gp moeten aangaan en vervolgens moeten scheiden. zit niemand op te wachten. met overigens alle gevolgen van dien als een (of beiden) later naar het buitenland gaat en/of een buitenlandse partner trouwt.

ook je verhaal dat de tenaamstelling van een hypotheek verandert zou moeten worden via de notaris is onzin. vooropgesteld dat zulks onmogelijk is, is het volledig onnodig en voegt niets toe om de hypotheek aan te laten passen als gevolg van een gp of huwelijk. ze zijn beiden eigenaar van de woning en zijn dus ook beiden hypotheekgever. ook al zou het huis van een van beiden zijn en de hypotheek ook door de eigenaar van het huis afgesloten zijn, hoeft er niets geregeld worden als er een huwelijk of gp zou volgen.

oplossing is heel simpel: zoek niet op internet, maar vraag bij nhg. en je zult tot de conclusie komen dat bij niet-gedwongen verkoop er kwijtschelding kan volgen, mits aan enkele voorwaarden is voldaan. een van die voorwaarden is trouwens dat nhg tijdig in kennis is gesteld en dat je als schuldenaren er alles aan hebt gedaan om de schade te beperken. overigens zal nhg eerst bekijken of het niet mogelijk is om de schuld te verhalen door de lening om te zetten in een persoonlijke lening.