Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 25-01-2010 23:22:58
Computers & Telefonie

Acceptgirokosten

Erica zomer




sinds 23-7-2009 zijn er 2 rechters die onafhankelijk van elkaar hebben uitgesproken, dat er geen extra administratiekosten (bij gebruik van een acceptgiro) mogen worden berekend, tenzij het bedrijf 2 of meer gratis betaalwijzen aanbiedt en de klant aangeeft dat hij wél met een acceptgiro wil betalen.. feit is dat de meeste bedrijven gewoon onrechtmatig doorgaan met het in rekening brengen van extra kosten bij het gebruik van een acceptgiro. je zult dus zelf aktie moeten ondernemen en bij het betreffende bedrijf schriftelijk moeten aangeven dat je die extra kosten niet meer zult betalen en waarom je dat doet. lees ook even een deel van het arrest:

acceptgirokosten-onterecht

het is inderdaad wettelijk niet meer toegestaan om bij een bepaalde betalingswijze (bijvoorbeeld een acceptgiro), de kosten door te berekenen naar de klant, tenzij aan de klant tenminste meer dan 2 gratis betalingsmogelijkheden worden aangeboden, waarvan de klant geen gebruik wenst te maken.

zie ook:

http://baby.startpagina.nl/prikbord/read.php?251,10388783">http://baby.startpagina.nl/prikbord/read.php?251,10388783
http://jure.nl/bj4855">http://jure.nl/bj4855

citaat uit de uitspraak:

de rechter van het hier bovenstaande stuk waar read naar verwijst staat: "...maar ook al zouden deze voorwaarden wel een grondslag bieden voor het in rekening brengen van dergelijke kosten, dan nog zou de kantonrechter deze als onredelijk bezwarend buiten toepassing laten. het is immers onredelijk bezwarend te achten om consumenten op straffe van een kostenopslag feitelijk te dwingen tot het afgeven van een machtiging tot automatische afschrijving.
..."

http://blog.iusmentis.com/2009/08/31/kosten-bij-acceptgiro-onredelijk-bezwarend/">http://blog.iusmentis.com/2009/08/31/kosten-bij-acceptgiro-onredelijk-bezwarend/

toch blijven de grote bedrijven, zoals kpn, ziggo, zorgverzekeraars, de energieleveranciers, etc. etc. kosten in rekening brengen die wettelijk dus niet zijn toegestaan.

de nieuwste ontwikkeling is:

http://www.geldenrecht.nl/artikel/2009-01-08/digitale-nota-verdringt-papieren-acceptgiro

met vriendelijke groet, readac.