Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

birdies
birdies - 14-03-2010 11:21:27
Geldzaken & Recht

Pensioenvoorziening en bijstand

Van http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=22817">www.kennisring.nl

hoeveel vermogen mag ik hebben als ik een bijstandsuitkering aanvraag?

uw eigen vermogen heeft invloed op uw recht op een bijstandsuitkering: wie te veel eigen vermogen heeft, kan geen bijstand krijgen.

eigen vermogen is bijvoorbeeld uw spaargeld, een boot of een caravan. ook opgebouwd spaarloon telt mee. maar het tegoed uit een levensloopregeling behoort niet tot het vermogen. de afkoopwaarde van een levensverzekering kan wel meetellen. ook het geld op de (spaar)rekening van uw thuiswonende, minderjarige kind(eren) telt mee voor uw vermogen.

bezittingen die algemeen en noodzakelijk zijn, zoals het meubilair in uw huis of de wasmachine, worden niet meegeteld voor het vermogen. of uw auto als vermogen wordt meegeteld en voor hoeveel, is afhankelijk van uw situatie. hebt u een aangepaste auto omdat u gehandicapt bent, dan wordt deze vaak niet of niet helemaal als vermogen meegeteld. hebt u een dure auto en hebt u deze niet per se nodig, dan wordt de auto wél meegeteld als vermogen. wat de grens is tussen een 'dure' auto en een auto 'van weinig waarde' (dus wel of niet meetellend als vermogen) verschilt per gemeente.

u mag een vast bedrag van het vermogen houden. voor alleenstaanden is dit in 2010 € 5.480 en voor alleenstaande ouders en gehuwden of samenwonenden het dubbele: € 10.960.
als u meer hebt dan dit bedrag, moet u dat eerst op verantwoorde wijze opmaken voordat u recht hebt op een bijstandsuitkering. schulden worden van uw vermogen afgetrokken. maar studieschulden en andere niet-direct-opeisbare schulden worden níet van uw vermogen afgetrokken.