Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vladja
vladja - 15-03-2010 11:03:11
Geldzaken & Recht

Pensioenvoorziening en bijstand

Hardwareman,

pensioenen, die vastzitten en niet in geld omgezet kunnen worden, tellen niet mee. als je duidelijk leest, zie je dat ik het heb over zaken, die wel in geld omgezet kunnen worden. dat staat ook in het desbetreffende wetsartikel.

dat jij nu al 5 jaar een mooi pensioen geniet en destijds niets in geld hebt hoeven omzetten, zegt dus helemaal niets over de situatie zoals die nu is. vroeger ging men met dit soort dingen veel soepeler om dan nu.

inmiddels is de wetgeving drastisch veranderd en aangescherpt. mede omdat mensen hier misbruik van maakten. je kunt niet jouw situatie van jaren geleden als voorbeeld voor nu stellen. daarmee geef je valse hoop en zeer waarschijnlijk een vals/volstrekt verkeerd beeld.

het huidige artikel 34 in de wet werk en bijstand is heel duidelijk.

maar als jij zeker denkt te weten dat dat artikel volgens jouw maatstaf uitgelegd kan worden, moet je niet vreemd opkijken als de sociale dienst dat anders uit legt.

ik vind het heel normaal, dat als iemand nog ergens kan beschikken over geld (boven het vrijgelaten bedrag) dat die persoon dat geld eerst maar moet gebruiken voor levensonderhoud en daarna pas een bijstanduitkering kan krijgen.

dat dat in sommige gevallen schrijnen uitpakt, is jammer. maar er is geen wet te maken, die zegt van: nou, dit is een schrijnend geval en dan mag het wel en die ander is geen probleem, die moet eerst maar de centjes opeten.

vladja