Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-03-2010 20:54:41
Vakantie & Reizen

Zaklamp

Freya schreef op woensdag 17 mrt 2010, 10:21:
als het uitdrukken van lichtsterkte in lumen voor led-zaklampen niet geschikt is, hoe moet je de zaklampen dan wél met elkaar vergelijken? natuurlijk zegt dat getal in lumen weldegelijk iets over de hoeveelheid licht die zo'n lamp geeft.


alleen als alle fabrikanten op dezelfde manier de hoeveelheid licht meten, en daar zit 'm bij zaklampen nu juist de kruks: dat doen ze niet. ze geven het liefst een zo hoog mogelijk getal, maar wat hebben ze dan gemeten?
de maximale hoeveelheid licht die de led kan weergeven, de totale hoeveelheid licht die een zaklamp geeft of de maximale lichtintensiteit op een bepaalde afstand?
er is gewoon geen standaard en geen controle. vergelijk het maar met draadloze verbindingen of met internet: je haalt vaak de helft nog niet van wat er wordt opgegeven. bij zaklampen is het nog veel erger.
en toch, iedereen heeft de neiging voor de grote getallen te gaan en daarvan wordt gebruik gemaakt in de reclame.

vergeet de beweringen van de fabrikanten en ga uit van het type leds, het gebruikte voltage en vooral ook van ervaringen van gebruikers.
op zaklampen-gebied zijn er vele verzamelaars (en zelfbouwers). er zijn dus vele vergelijkingsgegevens en technische verhandelingen op het web beschikbaar. het is een hobby/vakgebied op zich.
daarbij zijn bouwkwaliteit en gebruikersgemak (afgestemd op het doel waarvoor je de zaklamp gaat gebruiken) behoorlijk van belang.

bottomline: als je een klein gokje durft te nemen, dan bestel je gewoon in china/hongkong (daar worden de meeste dure merken ook geproduceerd). dat doe ik regelmatig en dat is nog nooit fout gegaan.
levertijd is natuurlijk lang: 2-6 weken en op garantie kun je niet rekenen (al valt dat vaak heel erg mee). maar je betaalt (mits je het goed hebt uitgezocht) vaak maar een kwart tot 1/3 van de prijs in nld/europa inclusief verzendkosten. de prijzen zijn dermate laag dat je geen last hebt van invoerrechten en bij betaling via paypal heb je kopersbescherming.
bovenstaande geldt misschien wel voor 10x meer dan voor welk ander product dan ook.