Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 24-03-2010 02:36:49
Auto & Vervoer

Is caustic soda slecht voor de afvoerpijp?

Dag meta,

caustic soda (cs) gebruikte ik ruim 50 jaar geleden al om o.a. wastafel afvoerbuizen te ontstoppen in een ziekenhuis te ontstoppen. het lost o.a. haren en zeepresten op.
wees voorzichtig met ogen en handen. eigenlijk zou je een transparante kap voor je gezicht moeten hebben zoals gebruikt wordt bij zagen met een kettingzaag. en rubber handschoenen van een degelijke kwaliteit. want het is geen speelgoed! het wordt door reactie heter dan het kokende water dat je er op moet gooien!
voor afvoerleiding wordt dikwandig pvc buis gebruikt. die kan wel tegen de temperatuurverhoging bij cs. doch de hulpstukken zoals bochten, koppel- en t-stukken zijn doorgaans van een dunnere kwaliteit en wanneer de buizen niet volledig doorlopen in de sok dan is dat een zwak punt. niet alleen bij gebruik van cs.

vaak gebruik van cs maakt pvc knoerthard! daardoor knapt het sneller wanneer er mechanische spanning op de buis en/of de hulpstukken komt.

beter is het gebruik van een gootsteen ontstopper, ook wel "plonsje" genaamd. een grote rubber zuignap met steel. de truuk hierbij is dat er minstens 10 cm water in de wasbak staat en de overloopspleet moet bij drukken én trekken met de ontstopper op de afvoer degelijk luchtdicht gehouden worden. bij een gewone wastafel kan dat met de wijsvinger van de vrije hand.

lukt het hier niet mee, dán pas cs gebruiken.

hardware error man.