Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 18-05-2010 00:33:30
Computers & Telefonie

Laptop defect na 2 jaar en 2 maanden

Seeker schreef op maandag 17 mei 2010, 18:06: en altijd minimaal 2 jaar, maja dell en apple trekken zich daar de klote van aan.

hier heb je het mis.
zelf had ik het ook mis, maar noch de nederlandse wet noch de europese richtlijn kennen geen periode waarin de consument minimaal garantie heeft.

de verjaringstermijn voor de winkelier is in de europese richtlijn 2 jaar, in de nederlandse wetgeving komt deze verjaringstermijn niet voor.
echter hanteren veel rechters nog de economische levensduur of gemiddelde levensduur.

als een product niet die eigenschappen bezit die het product volgens de koopovereenkomst had moeten bezitten, dient de verkopende partij er voor te zorgen dat het product alsnog volgens de koopovereenkomst wordt. hiervan mogen geen kosten in rekening gebracht worden.

is het nog te volgen? ;-)


de zin uit wetsartikel 17, lid 2:

de koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen,
heeft de betekenis dat het product normaal gebruikt moet kunnen worden. op een fiets moet je kunnen fietsen, op een computer moet je een tekstverwerker kunnen gebruiken.
dus gewoon normaal kunnen gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing of handleiding die door de fabrikant van het product verstrekt wordt.

deze regel heeft totaal niets te maken hoelang dat een product mee behoort te gaan.

noch de europese richtlijn noch de nederlandse wetgeving beschrijven hoelang dat een product probleemloos mee behoort te gaan.

seeker schreef op maandag 17 mei 2010, 18:06: dan vindt ik dat kassa en rader niet zo'n verwarrende uitspraken moeten doen, want als je kassa en radar moet geloven heb je bij laptop toch minimaal 3 jaar recht op werkend product.

alle uitspraken die gedaan worden dat je van een product mag en kunt verwachten dat die probleemloos gedurende de gemiddelde levensduur mee gaat, komen af van een internet advocaat, tros radar, vara's kassa, consumentenbond en nog een paar mensen. de uitspraken die zij doen hebben totaal geen juridische waarden en aan deze uitspraken kunnen en mogen ook geen juridische rechten aan ontleent worden.

deze instanties verdraaien een wetsartikel die betrekking heeft op de non-conformiteit de koopovereenkomst, zodat ook alle andere non-conformiteiten onder de non-conformiteitsbeginsel valt.

dus de winkeliers die zich netjes aan de nederlandse wetboeken houden, worden wel aan de schandpaal genageld.