Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vr1944
vr1944 - 26-05-2010 15:45:09
Huishouden & Energie

Glanzende verf "mat" maken

[quote=enrique schreef op woensdag 26 mei 2010, 15:08][quote=vladja schreef op woensdag 26 mei 2010, 14:49]enrique,

nu moeten alle verven op waterbasis zijn. dit hebben we te danken aan de grijzewollensokkendragers.

schildersziekte is ook bekend als organisch psychosyndroom (ops) of onder de medische benaming chronische toxische encephalopathie. het betekent zoveel als chronische oplosmiddelenvergiftiging en leidt tot beschadiging van het zenuwstelsel.

toch maar goed dat die "grijzewollensokkendragers" er zijn. die hebben trouwens deze wetgeving niet tot stand gebracht.

vladja


vladja, je hebt gelijk met die grijzewollensokkendragers die die wet niet tot stand hebben gebracht, maar er wel heel veel voor hebben gelobbied. ik heb als schilders-leraar en kunst-schilder nergens geen last van, en ook geen enkele collega van me. mijn leeftijd is 85 en ik slik nog niet één pilletje per dag. geen dementie, niks. nu schilder ik geen huizen meer natuurlijk, maar de verven die ik gebruik maak ik helemaal zelf en niet op waterbasis. ik wil kwaliteit die meer dan honderd jaar meegaat. exact zoals ik het toen ik als gezel begon geleerd heb. geen opgedrongen troep dus. en wij hangen de gehele dag met onze neus boven onze eigen eeuwenoude ingredienten, en hebben geen van allen ergens ooit last van gehad. maar als je je laat manupileren door de overheid, en je trapt er in, dan heb je gewoon pech als je niet beter weet.je [quote=enrique schreef op woensdag 26 mei 2010, 14:54]laat mij als verfkenner nou eens precies uitleggen wat het verschil is tussen glans en matverf. het heeft helemaal niets met talkpoeder of iets dergelijks te maken. als u glansverf besteld dan krijgt mu verf of lak met een héél fijn gemalen pigment. als u matverf of matlak besteld is die pigmentkorrel gewoon grover van structuur. dat is het verschil tussen hoogglans en mat. daar heeft de maker van uw verf cq lak geen rekening mee gehouden. als je met poeders in je verf gaat knoeien tast je de structuur van de algehele samenstelling van het [product aan en zal de verf maar een kort leven beschoren zijn. extra tip van de schilder. als je glansverf hebt gebruikt en je wilt die mat hebben, ga dan naar de verfwinkel en koop een pakje st.marc. dit is een product dat als je daar je gelakte producten mee afwast ze automatisch mat worden. dit om een goede hechtlaag te bevorderen voor een nieuw aan te brengen laklaag. gladde oppervlakken moet je namelijk of schuren of met st.marc afwassen alvorens een nieuwe laag aan te brengen. breng je geen nieuwe laklaag aan, dan heb je gewoon matte verf op je product over. succes toegewenst.je haalt wat dingen door elkaar.vroeger werd de verf gemaakt van pigment natuurlijke olieen (laklijnolie) en natuur hars van bomen en afgedunt met terpentijn of laklijnolie.dat werd later kunsthars ,minerale olieen en aggresieve verdunners waarvan terpentine de minst agressieve is .ik heb 25 jaar op in een verf-inktfabriek en daar ops op gelopen.verder klopt dat verhaal over die pigmentkorrel ook niet de verf wordt mat gemaakt met een materingspoeder deze poeder wordt toegevoegd nadat de verf gemalen is.ik denk dat dit poeder niet in de winkel te koop is anders zou dit zo kunnen toevoegen.verf op waterbasis heeft weinig met de geitenwollensokken te maken.de enige reden is dat water niks kost .verf van de kunstschilder heeft weing met gewone verf te maken.