Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

bosbess
bosbess - 26-05-2010 19:04:44
Geldzaken & Recht

Onterechte btw betaling

Ik kan m'n ogen niet geloven. pure oplichting. ik kan me niet voorstellen dat een bedrijf dit werkelijk wil. zelf zou ik er tenminste nooit meer iets kopen. ik begrijp heel goed dat een leverancier er belang bij heeft dat klanten tijdig betalen. kredietbeperking kan daartoe een goed middel zijn. maar om nog extra te verdienen aan het tijdig betalen door een klant is beroving op klaarlichte dag. zelfs als de leverancier ook over het bedrag van de kredietbeperking btw moet afdragen (wat ik ten zeerste betwijfel), dan is dat een probleem dat hij zelf in het leven heeft geroepen en dat hij dus zelf moet oplossen, maar niet over de rug van zijn klanten. heeft de leverancier je tevoren ingelicht over dit systeem?

ik had er nog nooit van gehoord en heb het even nagekeken in wikipedia:

"kredietbeperking is een negatieve korting ter bekostiging van de krediettermijn. de opslag mag de betalende partij aftrekken bij tijdige betaling. deze kredietbeperking is niet te verwarren met betalingskorting. betalingskorting is een factuurkorting die bedrijven soms geven bij een spoedige betaling, vaak als direct contant wordt afgerekend. deze "korting" wordt gegeven over het bruto bedrag, zodat over de korting zelf toch btw moet worden betaald. meestal gaat het om een percentage bij betaling binnen een bepaalde periode.

kredietbeperking wordt gebruikt om klanten snel te laten betalen. dit versterkt de liquide positie van de crediteur, die vervolgens ook geen tijd en moeite kwijt is aan het incasseren van het bedrag.

er bestaat overigens geen wettelijke verplichting de kredietbeperking ook daadwerkelijk te betalen, ook al wordt na de vervaldatum betaald. kredietbeperking is slechts in het leven geroepen ter beperking van de kosten die het incasseren van een factuur met zich meebrengt (rente etc.)."

tot zover wikipedia. als dit juist is, moet je dus wel btw betalen over een betalingskorting, wat me logisch lijkt omdat de winkelier zelf ook btw moet afdragen over het aankoopbedrag. ik vermoed dat je leverancier dit nu ook maar eigenmachtig heeft toegepast op de kredietbeperking. maar als je wettelijk al niet verplicht bent om het bedrag van de kredietbeperking te betalen bij latere betaling, dan ben je al helemaal niet verplicht om bij tijdige betaling er btw over te betalen. als het verhaal over de accountant waar is, dan halen zij allebei twee dingen door elkaar.

ik zou gewoon 19 euro minder overmaken.