Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ob
obelix1970 - 26-05-2010 20:55:42
Huishouden & Energie

Glanzende verf "mat" maken

Beste menno,

de beschrijving van de verf zoals je die aangeeft doet mij vermoeden dat je een oplosmiddelhoudende zijdeglans hebt meegekregen, die voldoet aan de nieuwe norm volgens de voc2010 wetgeving. dit houdt in dat in de verf nog maar maximaal 300 gram oplosmiddel per liter mag zitten. (vanaf 1-1-2010)
deze "nieuwe" oplosmiddelhoudende zijdeglans lakken hebben hierdoor een nadelige eigenschap meegekregen, dat bij aanvang na het aanbrengen ervan een "hogere" glansgraad toetreed als dat wij in de "oude" situatie gewend waren. (deze nieuwe lakken niet te dik aanbrengen!! heeft "zakkers" en een trage doordroging tot gevolg!)
maar wees gerust, deze glansgraad loopt na ca. 3 weken sterk terug.
misschien kun je dat al waarnemen op het monster wat je inmiddels hebt aangebracht. een optie is om na +/- een dag of 7, als je dan alsnog de glansgraad te hoog vindt, maar de verf inmiddels is doorgehard deze d.m.v. fijn staalwol (grofte "0" of "00") kunstmatig te matteren.
er is in de handel matterings pasta verkrijgbaar, maar zover mij bekent alleen in een verpakking van 3 liter, en is in jouw geval denk ik geen optie.
wat mij een beter voorstel had geleken vanuit de verfwinkel gezien, ook gezien je ondergrond, is een zijdeglanslak op acryl basis. deze hebben een uitmuntende hechting op kunststof ondergronden en een vele malen lagere glans als zijn synthetische broertjes.
bijkomend voordeel met een verf op acryl basis, acryl pu combinaties, zijn dat ze qua krasvastheid niet onder doen voor hun synthetische varianten, maar niet aan vergeling onderhevig zijn.
als ik je zou mogen adviseren en je hebt inderdaad een oplosmiddelhoudende zijdeglans, deze voor iets elders te gebruiken en een nieuwe bus verf te laten maken bij jouw verfwinkel in de buurt op basis ven een acryl-pu combinatie, bijvoorbeeld de sikkens bl satura. je zult zien dat je daarmee een veel sneller en een mooier resultaat mee bereikt! zeker qua glans!

succes!