Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

peerke1980
peerke1980 - 08-08-2010 16:19:46
Geldzaken & Recht

Bank of scotland 30 euro actie

@bankofscotland

allereerst hulde voor de sportiviteit en het nakomen van de afspraken.

andere vraag: klopt het onderstaand verhaal uit de volkskrant van afgelopen juni dit jaar?

(bron: http://www.volkskrant.nl/economie/article1385570.ece/eerste_spaarbank_sinds_icesave_zonder_toezicht_dnb )

eerste spaarbank sinds icesave zonder toezicht dnb

amsterdam - voor de eerste keer sinds de ondergang van icesave gaat een buitenlandse bank in nederland spaargeld ophalen zonder de nederlandse garantieregeling. de bank of scotland maakt voor zijn spaarrekening namelijk geen gebruik van het nederlandse depositogarantiestelsel. bij een eventueel faillissement moeten spaarders bij de britse centrale bank hun geld reclameren.

het toezicht dat de nederlandsche bank (dnb) uitoefent op buitenlandse banken is sinds de ondergang van icesave niet verscherpt. dnb mag sinds het debacle met de ijslandse bank wel aanvullende eisen stellen als een buitenlandse bank ten dele onder de nederlandse regeling wil vallen. de bank of scotland heeft echter geen aanvraag ingediend, omdat later dit jaar de britse regeling waarschijnlijk naar nederlands niveau wordt opgetild.
minder dekking

de britse garantie is op dit moment minder ruim dan de nederlandse dekking. waar in nederland maximaal 100 duizend euro wordt vergoed, biedt de bank of scotland maximaal 50 duizend euro.

de spaarders lopen bij bank of scotland bovendien een wisselkoersrisico. officieel bedraagt de dekking 50 duizend pond. als echter de koers van het pond na inleg van het spaargeld zou dalen, krijgen de spaarders in euro’s minder geld uitgekeerd.

om toch te voldoen aan de europese richtlijn die bepaalt dat landen minimaal 50 duizend euro moeten garanderen, zal bank of scotland bij een sterke devaluatie van het pond wel 50 duizend euro uitkeren.

bank of scotland – niet te verwarren met royal bank of scotland – is na het belgische argenta en het ijslandse icesave de derde spaarbank die in nederland actief is, zonder gebruik te maken van de nederlandse garantieregeling. icesave ging in 2008 failliet. alleen dankzij een lening van de nederlandse overheid, kregen de icesave-spaarders alsnog hun geld terug.
nog niet aangepast

sinds de ondergang van icesave is er veel debat geweest over de betrouwbaarheid van spaarrekeningen die niet onder het directe toezicht van de nederlandsche bank (dnb) vielen. de commissie-de wit, die onderzoek doet naar de kredietcrisis, hekelde het afwachtende toezicht van dnb bij icesave. maar de wetgeving is sindsdien nog niet aangepast, zodat bank of scotland nog altijd spaargeld mag ophalen zonder directe controle door dnb.

bank of scotland kiest voor de britse garantiedekking omdat de aanvraag van een nederlandse bankvergunning te veel geld kost. ‘dat is een enorm traject, waardoor de kosten oplopen’, zegt woordvoerder michiel van der linde. ‘die kosten zouden we uiteindelijk door moeten berekenen aan de klanten.’

volgens bank of scotland is de garantie onder het britse stelsel goed geregeld. bank of scotland wijst erop dat de aanvraag is geregeld in nauwe samenspraak met dnb.

volgens dnb is de informatie-uitwisseling met groot-brittannië in twee memoranda vastgelegd. dnb wijst erop dat later dit jaar de europese commissie gaat vastleggen dat alle europese landen dezelfde dekking gaan bieden.
informatie-uitwisseling

ook na deze wijziging blijft het toezicht van dnb echter beperkt tot informatie-uitwisseling. bij een eventueel faillissement is de afhandeling van schade in handen van de britse centrale bank.

de website vanspaarbankveranderen.nl waarschuwt voor de buitenlandse garantieregeling. ‘net als in het verleden maken we geen melding van spaarrekeningen die niet volledig onder de nederlandse dekking vallen’, zegt rob van eeden van de website. ‘om die reden heeft icesave ook nooit op onze website gestaan.’

bank of scotland maakt onderdeel uit van het internationale concern lloyds, dat in 2009 ontstond na een fusie van hbos en lloyds tsb. de britse staat moest deze bank met een kapitaalinjectie van de ondergang redden.