Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vladja
vladja - 12-08-2010 14:11:57
Auto & Vervoer

Verzekerd ander mans auto besturen - oververzekerd?

Als de bestuurder van een wa verzekerde auto schuldig is aan een ongeluk, waarbij inzittenden schade hebben opgelopen, dan kunnen die inzittenden de wa-verzekering van diezelfde auto aanspreken voor de opgelopen/geleden schade. uitzondering is als de verzekeringsnemer als passagier meerijdt (en uiteraard de bestuurder).

bij de beoordeling van de schadeclaim wordt wel rekening gehouden met feiten als: gordel gedragen, bestuurder gedronken en toch ingestapt, met meer personen in de auto zitten dan er zitplaatsen zijn, etc. dus eigen verantwoordelijkheid wordt meegewogen en kan resulteren in totale, gedeeltelijke of geen schadevergoeding.

het is duidelijk, dat de bestuurder aansprakelijk/schuldig is moet zijn.

een inzittendenverzekering is anders. daar zijn twee types van:

ongevallenverzekering voor inzittendenen en een schadeverzekering inzittenden.

een ongevallenverzekering voor inzittenden (de meest gangbare verzekering) zal bij overlijden of invaliditeit van de inzittenden een vast bedrag uitkeren. dit bedrag wordt van te voren vastgesteld. schuldvraag is niet van belang, er zal hoe dan ook een uitkering plaatsvinden. deze uitkering wordt niet gekort op eventuele andere wa-uitkering van eigen of tegenpartij verzekering. dan is het een "extraatje". bij slippen, klapband en andere ongelukken zonder schuldige, is het de enige uitkering, die gegeven wordt (en geen dubbele verzekering).

de schadeverzekering inzittenden zal het daadwerkelijke schade na een ongeluk uitkeren. ook de bestuurder zelf valt onder de dekking. kleding, ziekenhuiskosten, inkomstenderving en evt. aanpassingen aan vervoersmiddel en woning. als er echter een andere verzekering is waarop de schade wordt uitbetaald, dan gaat deze voor (de eigen wa of tegenpartij wa-verzekering).

ziektekosten worden betaald door de zorgverzekeraar (moet er wel een verplichte polis zijn afgesloten en betaald zijn).

bij deze verzekering zit een hoop "dubbel verzekerd" zijn. deze polis is belangrijk wanneer de schade ontstaat door overmacht, of wanneer geen schuld van een betrokken partij valt te bewijzen.

maar niet onder alle omstandigheden wordt uitgekeerd: als de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft, of onder invloed van (te veel) alcohol of drugs rijdt, zal de verzekeraar niet uitkeren. datzelfde geldt meestal als met de auto wordt deelgenomen aan wedstrijden of andere snelheidsritten. of als een particuliere auto gebruikt wordt als taxi.

vladja