Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

do
doris_dordt - 05-09-2010 19:18:17
Vrije tijd & Tuin

Kent iemand de "euro"munten van e.d.j.van roekel?

Beste mandy,

een (erg) late reactie, maar ik kwam jouw vraag toevallig tegen via een google-zoekactie.

ik ben er destijds ook ingetuind. ik ben uiteindelijk gestopt na de 36e zending (:shame:)
en zit nu dus met 36 wonderlijke, doch tamelijk waardeloze penningen opgescheept, waar ik zo af en toe eens het stof vanaf blaas. ;-)

het zijn namelijk geen munten, maar penningen. de nominale waarde die erop staat zegt niets, aangezien dit voorlopers van de euro zijn en derhalve geen wettig betaalmiddel. het zijn penningen ontsproten aan de fantasie van de ontwerper.
(sommige penningen hebben zelfs geen euro-aanduiding, maar een nominale 'waarde-aanduiding' in buitenlandse valuta.) eigenlijk had ik al argwaan moeten krijgen op het moment dat ik zelfs een israƫlische euro-munt toegestuurd kreeg. :s

toch valt de uitgever en verkoper hiervan weinig te verwijten lijkt mij. ondernemingen mogen producten verkopen en daar een prijs voor vragen. als consumenten bereid zijn die prijs te betalen is er een rechtsgeldige koopovereenkomst gesloten. of er in de reclame-uitingen sprake is van misleiding is veelal moeilijk te bewijzen.

wat de penningen later via de handel waard zijn is een kwestie van vraag en aanbod. als er geen vraag naar is zal de waarde afnemen met als bodem de zilverprijs.

een schrale troost hierbij: de zilverprijs is sindsdien behoorlijk gestegen en staat nu tegen de eur 0,50 per gram zuiver zilver. toch kan dit niet voorkomen dat je ongeveer driekwart van je investering kunt afschrijven. (de nederlandse uitgiften kunnen misschien nog iets meer opbrengen, als je een koper kunt vinden.)

de penningen hebben een zekere verzamelwaarde voor wie ze mooi vindt, maar als belegging zijn ze niet meer waard dan de zilverwaarde.