Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 23-09-2010 19:07:41
Geldzaken & Recht

Afstand doen van koopwoning

Courier,
in verband met een verblijf elders een wat late reactie van mijn kant.

als ts alleen maar als onderzetter is opgetreden, is verdeling niet zo moeilijk. de bank heeft dan namelijk maar met 1 schuldenaar te maken (sterker nog: als je ze belt/schrijft kennen ze mevrouw niet eens) en hoeft dus geen ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te verlenen. in dat geval is een relatief eenvoudige verdeling. de woning wordt in dat geval toegedeeld aan de man. hij had de schuld toch al dus daarvoor hoeft nn niets te regelen. nn hoeft alleen maar toestemming te verlenen voor de verdeling an sich. en daar zitten geen nieuwe risico's in voor de bank. overigens zijn er maar weinig banken die deze constructie hanteren als het gaat om de financiering van de eigen woning. bij financiering van een onderneming komt het wel voor dat meerder onderzetters dan schuldenaren zijn.

zoals ik het verhaal van ts begrijp (en me voorstel en dus een aanname plaats) werkt nn niet mee aan het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

overigens is de ex van ts niet verplicht om meteen met de (eventuele) overwaarde over de brug te komen. dit hoeft dus geen probleem voor nn te zijn om mee te werken aan onstlag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. de vordering wegens onderbedeling kan namelijk ook omgezet worden in een andere geldlening. en van die lening kun je weer zonder problemen bepalen dat die bijvoorbeeld pas opeisbaar is bij verkoop van de woning. op die manier voorkom je dat de ex extra bij moet lenen daar waar hij dat niet zou kunnen gelet op zijn inkomen. en schenkbelasting speelt in dat geval in het geheel geen rol. er is immers geen schenking. een beetje wakkere notaris kan je dat zo uitleggen.

wat jij blijkbaar wilt is dat er een verdeling komt (dus de woning wel op 1 naam komt) waarbij de ex en ts beiden aansprakelijk blijven voor een lening na verdeling van de woning en dat ts ook nog even onderzet? wat moet ts dan onderzetten? iets wat ze niet meer heeft? ik begrijp het even niet meer.

en zoals al eerder aangegeven: als de ex bij een andere bank wel een lening kan krijgen, zal die bank geen hoofdelijke schuldenaarschap vragen omdat er sprake is van een verdeling. juist jou gehamer op dat hoofdelijke schuldenaarschap na verdeling kan schenkingsperikelen opwekken.