Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 24-09-2010 19:34:29
Geldzaken & Recht

Notaris

Sylli,
de nieuwe bank maakt nimmer rechtstreeks geld over naar de oude bank. de nieuwe bank maakt het geld over naar de notaris en die moet voor overboeking naar de oude bank zorgdragen en daarmee de oude lening aflossen.

caroline,
ik ben het met iedereen eens dat u voor een zeer vervelend probleem gesteld wordt. echter het feit dat u het geld al hebt uitgegeven is nu wel uw probleem geworden. de notaris heeft namelijk van de oude bank een opgave gekregen van de af te lossen lening(en). niet altijd zijn deze zogenaamde aflosnota's erg inzichtelijk.

zeker als u in het verleden 2 hypotheken hebt gehad wil het nog wel eens gebeuren dat een bank vergeet van een van beide hypotheken de aflosnota op te stellen. en daar kan een notaris op dat moment weinig tegen doen (dat heeft dus niets met verschillen tussen notarissen en notarissen te maken). het zou echter voor een notaris wel een punt van signalering moeten zijn als hij bij de oversluiting van een hypotheek ziet dat u dat € 30.000,-- meekrijgt. zeker als u daar geen bestemming voor hebt. had u bijvoorbeeld aangegeven dat te gaan gebruiken voor een verbouwing of aanschaf van een andere auto, dan had de notaris hier geen extra aandacht aan hoeven geven.

maar u hebt als het goed vooraf of in elk geval voor de ondertekening van de akte de nota van afrekening gezien. en daarbij ook de aflosnota. een aanname van mijn kant weliswaar maar ik neem aan dat je toch wel ongeveer weet hoeveel hypotheek je hebt. op de nota van afrekening en de zeker ook de aflosnota staat namelijk precies hoeveel je moet aflossen.

maar nu terug naar de oplossing. de notaris heeft zelf toegegeven dat er iets mis is gegaan. dat siert hem. echter u zult nog wel die € 30.000,-- moeten aflossen aan de bank. dat was immers de afspraak met de nieuwe bank. het zou de notaris wel sieren als hij de rente vanaf de dag de lening afgelost had moeten zijn tot de dag waarop dat zou kunnen voor zijn rekening zou nemen. daarmee bedoel ik niet dat de notaris maar moet wachten tot dat jullie het geld op zijn rekening hebben gestort maar de notaris kan jullie bijvoorbeeld een redelijke termijn stellen waarbinnen het geld binnen moet zijn (bijvoorbeeld binnen 14 dagen) en dat hij tot die dag de rente voor zijn rekening neemt. voorzover de notaris dat zelf nog niet heeft voorgesteld, zou ik dat wel voorstellen.