Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 27-09-2010 08:38:29
Geldzaken & Recht

Afstand doen van koopwoning

Edwardus,
na je scheiding is de woning wel verdeeld bij de notaris? in dat geval mag ik toch hopen dat er wel ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor je ex geregeld is. maar al te vaak zijn banken en hypotheekadviseurs niet op de hoogte van http://wetten.overheid.nl/bwbr0002656/boek1/titel7/afdeling3/artikel102/geldigheidsdatum_27-09-2010">art. 1:102 bw. door die bepaling werd je ex namelijk na inschrijving van de echtscheiding toch wel hoofdelijk aansprakelijk voor de helft van de schuld die in de gemeenschap was gevallen. het kan dus wel degelijk en moet ook geregeld worden in zo'n geval. dat ze niet bij de bank bekend is doet daar niets aan af.

daarnaast kun je heus wel als mede-eigenaar een woning onderzetten voor een schuld waar jij niet voor hebt getekend. dat is alleen niet mogelijk als je met nhg werkt. en ja, ik ben het met je eens dat de meeste banken hoofdelijke aansprakelijkheid verlangen, zeker als het gaat om financiering van juist die woning. maar als het gaat om een hypotheek om bijvoorbeeld ondernemingsvermogen aan te trekken is het juist heel gebruikelijk dat alleen de ondernemer de schuldenaar is. de niet-ondernemer moet dan wel als mede-eigenaar van de woning meetekenen voor de vestiging van het hypotheekrecht, maar wordt daarmee geen schuldenaar.