Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 27-09-2010 12:36:45
Geldzaken & Recht

Notaris

Courier,
je antwoord geeft (helaas) toch wel blijk van het bestaan de (zogenaamde) jurist die het toch niet wist.

je neemt allereerst zomaar aan dat de aflosnota van de oude bank per definitie altijd goed verstrekt wordt aan de notaris en dat ts vooral niet hoeft te controleren of alles klopte. twee aannames die in de praktijk niet opgaan.

zoals wel eerder aangegeven vind ik het ook niet goed dat de notaris deze blunder begaat, maar daarmee hoeft hij nog niet op te draaien voor € 30.000,--. je argument dat hij niet naar de rechter zou stappen uit eventueel gezichtsverlies en daarom dus maar even € 30.000,-- van de derdenrekening moet uitlenen getuigt van weinig besef van het wel en niet mogen van een notaris. even € 30.000,-- uitlenen aan een cliënt mag namelijk niet. dat is een van de vele vormen van de enige doodzonde in het notariaat, het geld opnemen van de derdenrekening voor andere doeleinden dan waarvoor die bestemd is. ook in prive mag de notaris deze lening niet verstrekken. ook daarom staat ontzetting uit het ambt als santie.

en ik vraag me nog steeds af (maar die vraag is nog steeds beantwoord) of het bedrag dat op de aflosnota van de bank staat, overeenkomt met het bedrag dat op de afrekening van de notaris is opgenomen als aflossing. als klant zie je omdat je die stukken toegestuurd krijgt ook dat daar een verschil zit als dat het geval is. komen die bedragen wel overeen met elkaar, dan ligt het probleem bij de bank en mag de notaris dat probleem nu alsnog gaan oplossen. althans dat is dan de stelling van de oude bank.

naar jouw non-oplossing zal een notaris die nog meer dan 12,5 jaar notaris wil blijven geen oren hebben.