Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 28-09-2010 14:47:53
Geldzaken & Recht

Afstand doen van koopwoning

Courier,
even een hele blonde vraag van mijn kant: hoe denk jij een notariƫle akte (met uitzondering van testamenten waarvan de testateur nog in leven is) te kunnen hebben die niet geregistreerd is? iedere akte moet namelijk binnen 10 dagen na ondertekening aangeboden worden ter registratie bij de belastingdienst.

zolang de akte niet ter registratie is aangeboden constateert de belastingdienst helemaal niets omdat ze niet van het bestaan van de akte afweten. wordt de akte ter registratie aangeboden dan wordt in de regel de zogenaamde voetverklaring (oftewel de aangifte voor de overdrachtsbelasting) bekeken en daarna (sporadisch) de akte doorgenomen om na te gaan of er wellicht een schenking of ander belastbaar feit in de akte opgenomen is.

de aanslag voor schenkbelasting zullen ze dan nog niet meteen op kunnen leggen omdat de aangiftetermijn voor de schenkbelasting voor schenkingen gedaan in 2010 pas op 1 maart 2011 verstreken is.

de reden waarom ik niet op schenkingsperikelen heb gewezen heb ik ook al aangegeven: omdat een notaris die zich met de verdeling bezighoudt dat ook wel ziet en de klant laat kiezen: of meteen aftikken en dus een hogere financiering of niet meteen aftikken en een schuldigerkenning opnemen in de akte. alleen als partijen zelf aangeven niets te willen regelen zal de notaris meewerken, na uiteraard aantekeningen hiervan te hebben gemaakt en de nodige correspondentie in het dossier te hebben, aan de akte van verdeling.