Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 08-10-2010 17:15:15
Geldzaken & Recht

Wat is verstandig voor een starter?

Mijn visie hierop is heel duidelijk. in amsterdam is van oudsher erfpacht ontstaan, behalve enkele wijken in noord en de grachtengordel. zolang de erfpachtcanon nog voldoende oplevert voor de gemeente amsterdam, zal amsterdam niet afstappen van erfpacht. andere grote gemeente stappen juist steeds meer van erfpacht af (den haag, leiden, purmerend, hoorn) voor particulieren.

maar in al die gevallen is geen sprake van particuliere erfpacht maar is de grond-eigenaar steeds de gemeente. die geven in de regel woning alleen uit in eeuwigdurende erfpacht en niet in tijdelijke.

het verkoopprobleem ontstaat omdat de canon vaak voor een bepaalde periode is afgekocht. dat kan 30 jaar zijn, maar ook 50 of zelfs 75 jaar. als die periode verstreken is, moet je opnieuw canon betalen. als een potentiele koper weet dat hij binnenkort canon moet betalen, zal hij minder willen betalen voor de woning. de canon stijgt namelijk enorm, zeker als er 30 jaar tussen heeft gezeten. dat kan dus een behoorlijk bedrag zijn waar je als eigenaar dan rekening mee moet houden.

erfpacht wordt nu in het land vooral nog toegepast voor de maatschappelijk gebonden eigendom. hierdoor kunnen starters voordeliger een woning kopen. overigens financieren niet alle banken deze constructie omdat ze het niet altijd kennen.