Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vladja
vladja - 08-10-2010 17:27:53
Geldzaken & Recht

Wat is verstandig voor een starter?

Er is een groot verschil tussen een particulier/bedrijf dat een stukje grond in gewone erfpacht heeft en een gemeente/provincie, waarbij dat hele wijken betreft. voor een gemeente/provincie is het soort van inkomstenbron en de mogelijkheid om wel iets te kunnen doen bij een drastische wijziging van een bestemmingsplan of renovatie.

daar beslist dan nog wel een gemeenteraad/provinciebestuur met alle stemgerechtigden over. voor een bedrijf is het een inkomstenbron gedurende de gewone erfpachttijd en daarna zijn ze vrij om de de dan ontstane overwaarde van de grond om te zetten in geld (verkoop, projectontwikkeling) in één pennenstreek. wie koopt er nou een woning waarvan de gewone erfpacht afloopt en in handen is van een bedrijf en je de grond kwijt kunt raken? je mag de stenen meenemen.

bij het aflopen van voortdurende/eeuwig durende erfpacht-betaalperiode maakt het wel wat uit of je eerst maar € 10,-- administratiekosten per jaar betaalt, omdat de erfpacht voor een bepaalde periode is afgekocht (al betaald) en daarna de erfpacht bijv. € 1000,-- of meer per jaar gaat bedragen. met dat risico houdt een koper rekening en dat is dus ook bepalend voor de prijs, die de koper voor het huis wil betalen.

vladja