Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 15-11-2011 20:41:05
Geldzaken & Recht

Datum bankgarantie fout in koopakte

Silvergold,
je kunt pas een bankgarantie in laten roepen op het moment dat deze gesteld is en vervolgens de koper zijn verplichtingen niet nakomt. de verplichting die hij dan nog heeft is het betalen van de koopprijs en het in eigendom aanvaarden van de woning. als hij dat niet doet, dan kun je de bankgarantie inroepen of de waarborgsom naar je over laten maken.

wordt deze zekerheidstelling nooit geregeld, dan kun je daar dus ook geen beroep op doen en zul je, als het nodig is, de boete en schade bij de koper in prive moeten zien te halen.

gaat het je er om of de koper onder druk kunt zetten om alsnog aan de zekerheidstelling te voldoen, dan is het antwoord: ja dat kan. je zult dan wel de koper herinneringen moeten (laten) sturen en eventueel een ingebrekestelling.

ben het met je eens dat je het verkeerder jaartal als een typefout kunt zien. ik zou toch voor de zekerheid een aanvullende overeenkomst op laten stellen om discussies te voorkomen. daarnaast lezen banken die een bankgarantie moeten stellen die datum wel altijd weer heel kritisch. die kijken namelijk voor de zekerheidstelling vaak niet naar de datum van overdracht, maar alleen naar de datum waarop de zekerheid gesteld moet zijn. tot die tijd doen ze er niets mee.

ook zul je dit bij voorkeur vooraf geregeld moeten hebben mocht je de koper om wat voor reden ook aan moeten spreken. als het bij de rechter komt, zul je op dat moment moeten aantonen dat een andere datum bedoelt is.

voorkomen is dus beter dan genezen.