Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 01-11-2010 14:26:08
Geldzaken & Recht

Hoelang duurt het ongeveer voordat een hypotheek rond is

Wat de waarborgsom hier nou weer te maken heeft, ontgaat mij volledig. dit is namelijk niet verplicht. er zijn nog hele delen van het land waar dit standaard niet gebeurt. daarnaast kan een koper zich zeker in deze markt op het standpunt stellen dat hij daar geen zin in heeft en anders de onderhandelingen staakt.

als er wel een zekerheidstelling is afgesproken laat de makelaar dit rechtstreeks aan partijen weten en als service aan de betrokken makelaars.

dat er een zekerheid is gesteld zegt nog helemaal niets over het wel of niet inroepen van een ontbindende voorwaarde. dat staat totaal los van elkaar en kun je dus niet zomaar van uit gaan. alleen als de termijn voor de ontbindende voorwaarde verstreken is en er is geen beroep op gedaan, weet je dat er geen beroep op is gedaan.

voor wat betreft de termijn waarbinnen een eventuele zekerheid gesteld moet zijn en de termijn waarbinnen een beroep gedaan kan worden op een de ontbindende voorwaarde van de financiering is het wel zo dat de termijn voor de financiering vaak 2 weken eerder afloopt dan de termijn voor de zekerheidstelling. let wel: vaak (!). lang niet altijd zo. soms vallen samen, soms moet de zekerheid eerder gesteld worden.

overigens kun je de feitelijke overdracht wel al eerder in plannen. houd er dan echter wel rekening mee dat je dit als verkoper moet melden bij je verzekeringsmaatschappij en de koper ook een opstalverzekering moet afsluiten. daarnaast zijn er nog een aantal zaken die op dat moment aandacht behoeven. maar dat notariƫle en feitelijke overdracht samen moeten vallen is een fabeltje.