Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 03-11-2010 09:14:37
Geldzaken & Recht

Berekening rentepercenage restschuld hypotheek

Courier,
zeker niet. een gedeeltelijke gekwiteerde 1e grosse is zelfs niet mogelijk. wil een hypotheekhouder veilen, dan zal hij om een 1e grosse verzoeken bij de notaris die de akte heeft opgesteld. die heeft de bank nodig om te kunnen veilen. op dat moment heeft de bank dus een executoriale titel om het huis te verkopen. dat is ook de enige executoriale titel die de bank kan ontlenen aan de hypotheekakte.

daarna kun je niet nog een keer een 1e grosse afgegeven. daarnaast is het voor een notaris ook niet mogelijk om een kwitantie te verlenen voor een openstaande lening. het bedrag dat in de hypotheekakte is opgenomen, is namelijk niet altijd het bedrag dat uitgeleend is. ook zijn er legio hypotheekakten waarin de op het moment van ondertekening van de akte verstrekte bedrag van de geldlening niet is vermeld.

wil de bank vervolgens beslag leggen, dan zal daar een andere titel voor verkregen moeten worden. hierdoor wordt ook het rechtelijke toezicht gewaarborgd en is de schuldenaar niet afhankelijk van de grillen van de schuldeiser. een notariƫle akte geeft dus alleen een executoriale titel voor de vordering die in de akte omschreven is en ook alleen voor het doel waarvoor de akte is opgesteld. een executoriale titel tot in het oneindige is het dus zeker niet.