Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 03-11-2010 09:41:23
Geldzaken & Recht

Economisch delict door overheid?

@elenay,
dat is wel een hele goedkope basis en aanvullende verzekering van de heer b. in de meeste gevallen betaal je nl. toch al gauw € 120,00. maar wat jij beschrijft over jouw gemeente slaat echt alles! de meeste gemeenten hanteren t.a.v. de bijzondere bijstand het volgende beleid: de nota voor een aanvraag bijzondere bijstand mag niet ouder zijn dan ca. drie maanden tot een jaar en/of je moet een pro-forma nota overleggen (denk aan brillenglazen, etc.). een nota van een week oud is inderdaad veel te kort. dit is ronduit a-sociaal.
t.a.v. ziektekosten geldt over het algemeen dat je eerst een pro-forma nota moet overleggen. in de meeste gemeenten geldt inderdaad dat je aanvullend verzekerd moet zijn. waar ik het laatst heb gewerkt was het inderdaad zo dat je alleen bijzondere bijstand voor onvermijdelijke ziektekosten kon krijgen als je aanvullend verzekerd was en bedoelde kosten hieruit niet werden vergoed (dat heb je nou eenmaal bij allerlei verschillende soorten aanvullende verzekeringen). maar de gemeente mag je nooit dwingen een collectieve ziektekostenverzekering via hun af te sluiten, zeker als die ook nog eens heel erg duur is! dit mag geen reden zijn om bijzondere bijstand dan maar af te wijzen. zie de uitspraak van de centrale raad van beroep d.d. 25-01-2008 ljn: bc3481, rechtbank groningen , awb 07/284 wwb. de motivatie is te groot om hier weer te geven. overigens kun je als particulier ook een collectieve verzekering afsluiten via pma (om commentaar te voorkomen, dit is geen reclame, maar een poging om anderen te helpen).
om nog even terug te komen op die berekeningsmethode van de overheid: dit is de zgn draagkrachtmethode. maar om die reden heb ik de uitspraak van de centrale raad van beroep hier neergezet. wanneer je een inkomen hebt dat een paar euro hoger is dan de bijstandsnorm, stelt de centrale raad dat je op het minimum zit. doen zij dat niet en wijzen zij om deze reden de langdurigheidstoeslag af, worden zij zonder meer afgeschoten. zelfs als de bezwaarschriftencommissie zich hier niet aan wil houden, gaan zij al nat bij de rechtbank. dit is jurisprudentie en de gemeente heeft zich hieraan te houden.