Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ep
epvnhschip - 03-11-2010 19:54:27
Voeding & Gezondheid

Vieze vliegjes

Dit is de najaars-tijd van het jaar dat u last kunt krijgen van wat heet: de "fruitvliegjes". het zijn dus geen vieze beesten, ze eten gewoon graag allerlei fruit- en groente- en andere eetbare resten. leukmis anders.

bestrijding is lastig en u moet beslist over enig uithoudingsvermogen beschikken. het volgende heeft bij ons goed geholpen. we zijn er nu -na twee "bestrijdingsweken"- dan ook sinds ± een week vanaf.

doe het zo:

zorg dat uw keuken echt schoon is. geef 'm desnoods een grondige beurt. ja ook onder en naast en achter de koelkast of ander toestanden die inuw keuken staan. die besten planten zich makkelijk en iun gigantische aantallen voort. binnen een week een nieuwe generatie larven. tel uit je winst. en gooi dat vieze groenten resten-bakje op het aanrecht weg; alles gelijk in de vuilnisbak buiten dat is echt de enige remedie.

zet alle eetbare spullen goed weg en waar nodig en mogelijk altijd in de koelkast. en berg schillen en ander voedselafval gelijk weg in de afgesloten groenbak die buiten staat. niets binnen houden.

neem een pot of fles of beker. een bodem van een paar cm van wat tafelwijn of verdunde siroop of iets dergelijks samen met een druppel afwasmiddel [dreft of zoiets] om de oppervlakte spanning van de vloeistof te breken.
deksel met een gaatje van plm 3 - 4 mm er op en gewoon in de keuken zetten. liefst een paar exemplaren.
als je een beker neemt, maak dan een soort trechter met zo'n gaatje onderin en zet dat op die beker. afplakken met wat cellotape.

de fruitvliegjes vinden de vloeistof op de geur [zo vinden ze ook uw fruit] en kruipen wel door het gaatje naar binnen maar kunnen de weg terug niet vinden. ze verzuipen vrijwel voor 100%.

denk nou niet: die man vertelt sprookjes. binnen een dag lagen er bij ons letterlijk wel honderd op de bodem. we hebben dat een dag of tien volgehouden.

daarnaast hebben we elke dag elke paar uur de kruimelzuiger gebruikt om de nog rondvliegende dames en heren weg te vangen.

we zijn nu sinds een week fruitvlievrij - even duimen.
we houden nog steeds de eetbare toestanden in de koeling.

het lijkt er dus veel op dat dit echt helpt. maar je moet het wel konsekwent doen: schoonhouden, wegbregen en de vanbgpot laten staan net zo lang tot je echt niets meer terug ziiet.

sukses er mee.

eppo boot