Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 08-11-2010 20:27:40
Geldzaken & Recht

Nhg naamwijzigen

Femke,
dat er geen overwaarde is, maakt het nog interessanter. in dat geval moet de ex van je vriend aan jouw geld betalen. jij krijgt dus geld om eigenaar te worden. dat klinkt misschien raar, maar het is gewoon het spiegelbeeld van overwaarde. jij krijg namelijk een onverdeelde helft van een woning, maar neemt daar tegenover ook haar aandeel in de hypotheek over. en dat geeft een negatieve waarde.

als je deze constructie kiest, is het dus geen verdeling maar gewoon een levering. daarvoor zul je ook een koopovereenkomst getekend moeten hebben. die zal de bank ook willen hebben.

je moet je dus wel afvragen of die 6% overdrachtsbelasting over de helft van de gewone waarde het je wel waard is om een beetje korting te krijgen op je hypotheek. is het huis bijvoorbeeld € 200.000,-- waard, dan moet je over de helft van, zijnde € 100.000,-- overdrachtsbelasting betalen. dat is toch weer € 6.000,--. die 6% moet je namelijk wel terug zien te verdienen. mocht jullie relatie om een of andere nog eens spaak lopen, dan moet op dat moment nog een keer overdrachtsbelasting betaald worden omdat je geen gebruik kunt maken van een vrijstelling. ik vind dit wel zaken die de notaris eigenlijk al lang met jullie had moeten bespreken en jullie op had moeten wijzen. persoonlijk vind ik het namelijk zonde van het geld omdat je op veel goedkopere wijze hetzelfde kunt regelen.

de rentevasteperiode is dus 5 jaar. heb je al om een boeterenteberekening (mooi woord voor scrabble e.d.) gevraagd bij de bank en/of de adviseur? misschien valt dat nog wel mee.

overigens is het wel mogelijk om met nhg deze constructie te volgen. maar je zult veel geduld moeten hebben en alle spullen moeten aanleveren (dus ook een koopovereenkomst).