Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 22-11-2010 09:11:50
Geldzaken & Recht

Economisch delict door overheid?

Om een netto inkomen gelijk te kunnen stellen aan de netto bijstand moeten deze inkomens aan elkaar gelijk worden gemaakt. dit kan alleen door de inkomens inclusief vakantiegeld met elkaar te kunnen vergelijken. de 5,2% vakantietoeslag zoals die in de wwb wordt berekend is een berekende afgeleide van het minimum loon (de berekeningen hier uit te leggen kan niet, dat neemt teveel plaats in). de bijstand is een netto verstrekking welke op een bepaalde wijze weer wordt gebruteerd. de overige inkomens worden bruto verstrekt en via belastingtabellen naar een netto bedrag berekend.
om nu een vergelijking te kunnen maken van andere inkomens met de bijstand, heeft de overheid tabellen voor het berekenen van het vakantiegeld samengesteld. daarbij wordt rekening gehouden met witte tabellen en groene tabellen en of men de loonheffingskorting laat toepassen. het wel of niet toepassen van een witte of groene tabel heeft nou eenmaal gevolgen voor de hoogte van het netto loon. de tabellen voor het berekenen van het vakantiegeld zijn dus zodanig vastgesteld dat rekening wordt gehouden met het toe te passen fiscale regime van het loon. dit betekent dat bijv. op het netto loon van bijvoorbeeld € 400,00 8% vakantietoeslag wordt bijgeteld, maar bijvoorbeeld op een netto loon is de forfaitaire bijtelling 6,59% minus een geldelijke correctie van € 5,87. deze tabellen worden elk half jaar opnieuw vastgesteld. aldus komt men aan de berekening van het netto inkomen inclusief vakantiegeld.
nu kan het voorkomen dat men met een wao/wia uitkering net iets boven het bijstandsniveau ligt. [i]bij bijna alle sociale diensten is het regel om voor de langdurigheidstoeslag en bijzondere bijstand deze uitkeringen gelijk te schakelen met de bijstand. men krijgt weliswaar iets meer wao, maar er wordt minder vakantiegeld betaald. vergelijk dit maar met de ioaw. de netto ioaw is iets lager dan de bijstand, dit wordt gecorrigeerd met het vakantiegeld.
een wajong is meestal hoger, dit komt omdat de wajong rekening houdt met de jonggehandicaptenkorting. omdat deze heffingskorting niet tot de middelen behoort voor de berekening van de bijstand, dient deze heffingskorting eruit geschift te worden om te kunnen bepalen of iemand wel of niet in aanmerking komt voor de langdurigheidstoeslag/bijzondere bijstand.
om bovenstaande redenen kan in geval van twijfel worden bekeken of de bruto uitkering zonder vakantiegeld gelijk is aan het bruto minimum loon. wanneer dit het geval is (soms zelfs nog iets lager), kan met zekerheid worden aangenomen dat de uitkering net zo hoog is als het bijstandsniveau en niet hoger.
wanneer de gemeente dus standaard 8% bij het inkomen optelt, gaan zij enorm de fout in omdat men de tabellen moet volgen voor het toepassen van het forfaitaire vakantiegeld. men mag ook niet het bruto loon verhogen met 8% en vervolgens gaan berekenen wat het netto loon is, omdat je op het vakantiegeld niet de witte en groene tabellen kan toepassen. bovendien zou je het jezelf alleen maar vreselijk moeilijk gaan maken.