Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 16-12-2010 23:07:55
Geldzaken & Recht

Terugbetalen huurtoelslag

Het is waarschijnlijk formeel terecht dat de belastingdienst de huurtoeslag terugeist. maar er is misschien ook nog wat aan te doen. ik wil dit duidelijk maken met een getalsvoorbeeld:
nichtje = n uw vriendin = v stel toetsingsinkomen n (half jaar gewerkt) is € 12000. stel toetsingsinkomen v = € 24000. voor de systematiek is het goed om te begrijpen dat het jaar in tweeën wordt geknipt: januari t/m juni = partnerperiode // juli t/m december = niet-partnerperiode. voor de partnerperiode geldt een toetsingsinkomen van v + n = € 36000. gevolg: geen huurtoeslag en alle verkregen huurtoeslag moet worden terugbetaald!

is hier nog iets aan te doen
waarschijnlijk wel. u kunt een beroep doen op de zogenaamde 10% regeling. die is nogal onbekend. omdat het toetsingsinkomen van v + n op jaarbasis meer dan 10% hoger uitkomt dan in de periode van samenzijn toen de draagkracht niet aanwezig was, kan een beroep worden gedaan op deze regeling. dat moet in principe binnen 6 weken na het definitief worden van de beschikking huurtoeslag.

op bladzijde 8 van de toeslagwijzer is te lezen hoe de berekeningssystematiek is in een jaar met gedeeltelijk partnerschap. zie voorbeeld blz 8: arno/ellen. op bladzijde 10 van de toeslagwijzer wordt uitgelegd hoe de 10% regeling werkt en hoe een bezwaarschrift kan worden ingediend.
het is geen eenvoudige kost. de toeslagwijzer is een dik boekwerk, in principe bestemd voor intermediairs (beroeps). als u vervolgvragen heeft, stelt u ze dan gerust. overigens: het nichtje n zal in dit getalsvoorbeeld voor 2011 geen recht meer hebben op huurtoeslag. haar toetsinginkomen komt te hoog uit: € 26000
http://download.belastingdienst.nl/toeslagen/docs/toeslagwijzer_2010_tg3521z01ed.pdf