Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 04-01-2011 16:32:31
Geldzaken & Recht

Hypotheek aflossen

Willem,
laat ik je verklappen dat de meeste fouten worden gemaakt in royementsakten. overigens is de werkwijze niet zoals jij vermeld. op het moment dat jij een lening hebt afgelost, kan de bank je een brief sturen met de vraag door welke notaris de doorhaling geregeld moet worden. in dat geval zal de bank aan die notaris een zogenaamde royementsvolmacht sturen. hopelijk staan daar de juiste gegevens in (niet altijd het geval).

stuurt de bank je die brief niet, dan zul je zelf een notaris moeten opzoeken. de notaris zal in dat geval zelf de royementsvolmacht opstellen en toesturen. wanneer die volmacht ontvangen is door de notaris, kan hij de royementsakte opstellen en tekenen.

in die akte moeten de hypotheekhouder, de datum van de akte, de datum van inschrijving en het zogenaamde deel en nummer (vindplaats) en de kadastervestiging van die hypotheek juist vermeld worden. als klant krijg jij die akte niet te zien en dus ook niet de fouten die daarin gemaakt worden. het komt met grote regelmaat namelijk voor er fouten begaan worden in die gegevens. gevolg: een verkeerde hypotheek is doorgehaald en jij loopt toch weer tegen een inschrijving aan als je huis verkoopt of toch weer een hypotheek gaat vestigen. ik zeg niet dat bij goedkope notarissen dat meer voorkomt dan bij duurdere. ik vind en weet alleen wel dat bij de meeste duurdere er meer controles ingebouwd zijn dan bij de meeste goedkope.

de notaris stuurt tegenwoordig een digitaal afschrift naar de dienst voor het kadaster en de openbare registers die de akte verwerkt en de in die akte vermelde doorhalingen toepast. verder stuurt de notaris naar geen enkel register een afschrift. de notaris krijgt ook geen reactie van het kadaster dat een bepaalde doorhaling is toegepast. alleen maar dat die royementsakte onder een bepaald deel en nummer is ingeschreven. het is aan de notaris om te bepalen of hij wel of niet gaat controleren of de juiste doorhalingen zijn toegepast (kost wel geld). de notaris stuurt dus zeker niet het positieve antwoord van de hypotheekhouder even door naar het kadaster. nadat de notaris de akte heeft ingeschreven bij het kadaster, zal hij je de declaratie sturen (sommigen willen op voorhand al betaald krijgen).

wat de notaris nog wel doet, maar dat doet hij met iedere akte, is de akte zelf opsturen naar de belastingdienst ter registratie. daartoe is hij nu eenmaal verplicht om dat binnen 10 werkdagen na ondertekening te doen (voor testament geld op dat punt een uitzonderen. die hoeven pas na het overlijden van de testateur aangeboden te worden).

nogmaals: ik ben geen 100% voorstander van de dure kantoren en/of 100% tegenstander van de prijsvechters. ik wil alleen maar aangeven dat daartussen nog heel veel zit en een mercedes nu eenmaal ook anders rijdt dan een fiat panda (oorspronkelijke model) en beiden doen ze hetzelfde: namelijk rijden en je van a naar b brengen. aan blindstaren op een prijs kan ook een prijs zitten.