Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 04-01-2011 17:42:40
Geldzaken & Recht

Doorhalingsacte verplicht?

Marcel75 schreef op dinsdag 4 jan 2011, 16:36: als verkoper ben je verplicht een woning vrij van hypotheken en beslagen over te dragen. de notaris moet daar op toezien.

een koper kan niet altijd zien hoeveel inschrijving (hypotheken en/of beslagen) er op je woning rusten. omdat je ook per doorhaling moet betalen, is het niet het probleem van de koper dat jij 1 of 10 hypotheken en/of beslagen op je huis hebt. die heb jij als verkoper er op gevestigd of zo ver laten komen. en omdat jij als verkoper dus de verplichting hebt om vrij van hypotheken en beslagen te leveren komen die kosten voor jouw rekening.

je kunt die kosten overigens wel opvoeren bij je aangifte voor de inkomstenbelasting. daar zijn ze aftrekbaar net als hypotheekrente.

dit systeem bestaat al jaren. de reden waarom je er weinig over hoort is ook relatief eenvoudig. je hoeft er niet zelf voor naar de notaris en wordt achteraf geregeld door de notaris.

het dus verplicht omdat door het alleen maar aflossen van een hypotheek, het hypotheekrecht nog wel inschreven staat bij het kadaster. aflossen is dus maar een deel van je verplichting. je moet er ook voor zorgen dat de inschrijving bij het kadaster verdwijnt.
klinkt heel aannemelijk, dank je wel.