Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 08-01-2011 18:56:30
Geldzaken & Recht

Doorhalingsacte verplicht?

Gerritcas schreef op dinsdag 4 jan 2011, 15:01: de notaris is wettelijk verplicht de woning vrij van hypotheken over te dragen. vandaar de doorhalingsacte. maar waarom zou de verkopende partij die kosten moeten betalen? is een doorhalingsacte wel verplicht volgens een wet? ik hoor nooit iemand over die acte.... is dit nieuw?

de notaris heeft die verplichting niet maar de verkoper. dat staat in de verkoopovereenkomst die hij - al dan niet via de makelaar opgesteld - met de koper heeft gesloten. want de koper die het recht van hypotheek voor zijn aan
te kopen woning wil vestigen t.g.v. zijn geldverstrekker (bank of verzekeringmij.) kan dat alleen maar doen als hij het recht van eerste hypotheek kan verlenen, dus alle eerdere hypothecaire inschrijvingen moet er van af zijn. de notaris is de openbare ambtenaar die dat geheel moet coordineren.