Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hi
hipppo - 14-01-2011 11:42:27
Geldzaken & Recht

Aflossing hypotheek

[quote=czar schreef op vrijdag 14 jan 2011,

dat klopt, ervaringen uit het verleden leren dat dat over het algemeen wel zo is. maar die geven natuurlijk geen garantie voor de toekomst.
je hoeft het niet te verkopen, je kunt ook gewoon je hypotheek behouden, maar dan zonder aftrek. en aangezien je schuld gelijk blijft gaat je maandelijkse bedrag ook niet jaarlijks omhoog. door de geldontwaarding ga je feitelijk dus steeds minder betalen.
dat behouden van de hypotheek zou wel eens vies kunnen tegenvallen. om dat te realiseren moet de waarde van het huis in ieder geval niet kleiner zijn geworden en dat is nu juist wat levensgroot op de loer ligt. er zit nog heel veel lucht in de huizenprijzen. het is dus niet ondenkbaar dat op de einddatum van de hypotheek wel degelijk een flink bedrag op tafel gelegd moet worden.

[quote=hipppo schreef op donderdag 13 jan 2011, 22:20]
wat dat betreft heb ik toch liever mijn lineaire hypotheek, die ik nu bijna helemaal heb afgelost. aan het eind van mijn rit heb ik dan een hypotheekvrije woning.


en veel te veel geld laten liggen. dan kun je beter een spaarhypotheek nemen, dan profiteer je wel volledig van de hypotheekrente-aftrek. een lineaire hypotheek is zo ongeveer de minst gunstige die je kunt aangaan, tenminste, als je inkomstenbelasting in nederland betaalt.
de opbrengst van die spaarhypotheek is toch afhankelijk van beleggingsresultaten? blijft toch tricky business, zeker als je dat aan een bank overlaat.

[quote=marcel75 schreef op vrijdag 14 jan 2011, 10:29]hippo,
vooral beleggen in rendementen van meer dan 10%. daar kon zelfs ijsland niet tegen op......
er zijn talloze aandelen, vooral op de amerikaanse beurs, waarop dividenden van 10% of meer worden uitgekeerd.

daarnaast is je doemscenario over de aflossingsvrije hypotheek volledig uit zijn verband gerukt. juist met een lineaire hypotheek heb je dan geld over de balk gesmeten. je hebt dan immers meer geld naar een bank gebracht dan de woning uiteindelijk dus waard is. in de regel is een aflossingsvrije hypotheek, eventueel gecombineerd met een spaarverzekering een hele goede en fiscaal eenvoudige en meest voordelige oplossing.
dat geldt dus alleen als alle omstandigheden even gunstig blijven als ze waren op het startmoment van de hypotheek en zelfs dan nog houd ik mijn twijfels.

als de 30 jaren voorbij zijn zal de bank echt niet aanbellen en meteen het geld opeisen. in dat geval wordt de lening gewoon verlengd tegen de dan geldende voorwaarden. je bent inderdaad je hypotheekrenteaftrek kwijt, maar zeker je woning nog niet. de bank heeft namelijk weinig belang bij om je geld terug te krijgen. liever vangen ze maandelijks de rente.
na dertig jaar zal de bank het huis opnieuw taxeren en op basis van de daaruit rollende waarde het maximale bedrag vaststellen van de hypotheek. voeg daarbij de inkomenspositie en de aftrekmogelijkheden van dat moment en wie weet wat er dan voor doemscenario tevoorschijnkomt